Őrzik a hagyományt

2022.10.30. 18:07

Sváb bállal ünneplik meg Katalin napját Hetvehelyen

Mohay Réka

A kép illusztráció

Fotó: Fehér Gábor

A baranyai hagyományokkal szorosan összefonódott a sváb kultúra, a megye soknemzetiségű mivoltát nagyban árnyalják a németajkú kisebbség szokásai.

A kultúra továbbvitele többféle módon lehetséges, de a közösségépítés rendkívül meghatározó szerepet játszik. Ennek jegyében november 26-án este nyolc órai kezdettel a hetvehelyi sportcsarnokban Katalin-napi batyus sváb bált rendeznek az érdeklődők számára.

Nem az első alkalommal szerveznek hasonló programot a településen, így a tavaly már sikert aratott Tutti Frutti zenekar biztosítja idén is a talpalávalót a bálozóknak.  A szokásokhoz híven ezúttal is tombolasorsolásra kerül sor éjfélkor, értékes nyereményekkel.

A november 25-re eső Katalin-nap kapcsán egyébként gyakran tartottak hagyományosan bálokat az elmúlt évszázadokban, az ezt követő adventi időszakban ugyanis minden hasonló mulatságot szüneteltettek. Alexandriai Katalin a Maximianus császár féle keresztényüldözés mártír szentje a katolikus egyházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában