Budapest Klezmer Band

2022.11.01. 13:54

Jiddis motívumok, népzenével megbolondítva

Különleges este vár ránk november hetedikén a pécsi Kodály Központban: a Bíró Eszterrel megerősített Budapest Klezmer Band zenél ugyanis.

bama.hu

A Budapest Klezmer Band 1990 óta szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel. A csapat virtuóz módon ötvözi a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A zenekar tagjai hangszereik igazi mesterei, akik a műfaji határokon átívelően újrafogalmazzák a klezmer zenét.

A zenekar által képviselt sokrétű, jellegzetesen Kárpát-medencei hangulatú klezmer igényes zenei világa hatalmas siker az európai és tengerentúli közönségnél egyaránt.

A sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenéből átvett és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek.

A Budapest Klezmer Band 2000 óta sok különböző rangos elismerést és díjat kapott. A „magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítésért” Kossuth díjjal is kitüntetett Jávori Ferenc és zenekara az eltelt 30 év alatt jelentős ismertségre és lelkes rajongótáborra tett szert.

De mi is a klezmerzene? A klezmer kifejezés – amely nagyon régi, arámi eredetű – azt jelenti, hogy az ember átlényegül énekké. A zsidó népzenére, különösen annak egykori kelet-közép-európai hangzásvilágára jellemző ez a mély átélés: a dallamok szépsége és különös díszítése, az előadásmód egyedisége, a melódiák sajátos – olykor kesernyés, gyakran humoros, tréfálkozó vagy éppen ironizáló – hangulata. A falusi, vidéki zsidó hangszeres zenészek rendkívül játékos, olykor meditatív, improvizáló hajlama él tovább azokban a hagyományokban, amelyekre a Budapest Klezmer Band zenéje épül.

A mostani este sztárvendége a sokoldalú előadóművész, színész és énekes Bíró Eszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában