Rajzok varázsolnak

2022.11.03. 11:13

Nem marad el a pécsi Széchenyi téri advent

November 25-től december 24-ig rendezik meg idén a tizenegyedik Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásárt a pécsi Széchenyi téren.

Zsigmond József

Az idei évben az energiaválság ellenére sem marad el a Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár a pécsi belvárosban. Az adventi időszakban, november 25. és december 24. között a Széchenyi téren a látogatók felkereshetik a Mikulás házát, és különböző programok mellett kézműves portékákból válogathatnak, közölte lapunkkal a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. sajtóirodája. Megemlítették, hogy igazi különlegességnek számít az Adventi Épületfestő Gyerekrajzpályázatuk, melynek keretében gyerekek fényalkotásai ragyogják be a dzsámi homlokzatát. 

Tavaly több mint háromezer pályázat érkezett a versenyre az ország minden tájáról. A „mini fényfestő alkotásokat” az ikonikus pécsi templom homlokzatára vetítik, így a közönség hatalmas méretben csodálhatja meg a gyerekek munkáit. 

A pályázatra ebben az esztendőben összesen három korosztályban lehet nevezni: óvodások (4–6 évesek), 6–10 éves alsó tagozatos tanulók (1–4. osztály) és 10–15 éves felső tagozatos tanulók (5–8. osztály). 

A pályamunkákat november 20-áig várják elektronikusan ([email protected]), postán (Adventi Épületfestő Gyerekrajzpályázat, Pécs, 7603 Pf. 27. címre) vagy személyesen a Zsolnay Negyedben. További részletek a pályázatról az adventpecs.hu oldalon található. 

Kilencven éve állították fel először

Utána jártunk, hogy mióta állítják fel a pécsi Széchenyi téren a mindenki karácsonyfáját. A Dunántúl című napilapban azt írták, hogy az első pécsi mindenki karácsonyfáját 1932-ben állították fel. Az ötlet még 1928-ban fogalmazódott meg a Szociális Misszió Társulatban, akik az egy évvel korábbi fővárosi példát szerették volna meghonosítani Pécsen. Az ötlet 1932-ben megvalósult, és a téren felállított mindenki karácsonyfája előtt az adventi időben naponta kisebb műsorral kedveskedtek a város lakóinak. Mint akkor Dunántúl írta: „a karácsonyfa azért áll a Széchenyi téren, hogy minden szívben belevarázsolja a karácsony mindent megbékítő, áldott ünnepi hangulatát.” 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában