Kodály művei korszerű üzenetet közvetítenek

2022.12.12. 15:27

A népdaléneklési verseny célja a hagyományőrzés (Galéria)

Kodály Zoltán nevével fémjelezett ünnepi hét keretében rendezték meg december 12-én a Tiszán innen, Dunántúl Országos Népdaléneklési Verseny megyei válogatóját a Pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban.

Cz. E.

Fotó: Laufer László

Az intézmény igazgatónője, Béres Andrásné fontosnak tartja ezt a mára már hagyománnyá vált hetet és megmérettetést, hiszen a mai generációk már nem igazán rajonganak a népzenéért, ezért különösen fontosnak tartják, hogy megmutassák a magyar nép történelmének eme kincsét és annak értékét.

A verseny megvalósulásához a Baranya Megyei Önkormányzat is hozzájárult, amellyel kapcsolatban Őri László elnök örömét fejezte ki. Köszönetet mondott a gimnázium lelkes csapatának, hogy minden évben figyelmet fordítanak arra, hogy megrendezik ezt a hagyományőrző eseményt Baranya megyében. Tiszteletét fejezte ki Kodály Zoltán felé, aki ezer szállal kötődik eme térséghez, nem csak házassága, hanem munkája révén is. Odafigyelt az itt élőkre és azok népi kincseire. Örült, hogy ennyi fiatal megjelent a rendezvényen, hiszen ők a garancia arra, hogy a hagyományokat tovább viszik és adják gyermekeinknek, unokáinak. Hiszen egy népnek, egy nemzetnek, egy közösségnek, akkor van jövője, ha ismeri a múltját, ismeri a hagyományait és meg tudja élni ezeket időről-időre.

 A verseny zsűrijében helyet foglalt Kertész Attila Liszt Ferenc-díjas karnagy, aki elmondta, hogy Kodály művei releváns erővel hatnak, egyetemesek és korszerű üzenetet közvetítenek, éltetnek, felemelnek és gyönyörködtetnek, amit ezen a versenyen is megtapasztalhattunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában