Ünnepi könyvek

2022.12.11. 11:36

Egy könyv arról, hogy hogyan lett Karácsony apóból Karácsony apó

Decemberben egyre több karácsonyi témájú könyvet veszek a kezembe. Az egyik ilyen kötet a Móra Könyvkiadó jóvoltából megjelent Amikor megmentettem a karácsonyt című könyv is, amely kedvenc medvés filmem, a Paddington 2 népszerű színészének, Ben Millernek a tollából született meg.

Jackson mindent tud a karácsonyról: hogy Karácsony apó szánját repülő rénszarvasok húzzák, hogy a titkos műhelyben az Északi-sarkon manók készítik az ajándékokat, és hogy valamilyen csoda folytán Karácsony apó egyetlen éjszaka képes házhoz vinni az ajándékot a Földön élő összes gyereknek. Csak egyet nem tud: hogyan lett a Karácsony apóból Karácsony apó? 
Szenteste aztán a fiú személyesen is találkozik Karácsony apóval, aki elmeséli neki hihetetlen élettörténetét. 
Elkezdődik a káprázatos mese egy varázslatos, hófödte tájon, ahol Torvil, a zsugori, boldogtalan manó él, aki nem érti, mi a jó a karácsonyban. Jackson talán egészen más történetre számított, de ahogy Karácsony apó is mondja, az igazán jó mesék mindig meglepőek… 
Ben Miller színész és komikus Charles Dickens klasszikusát írja újra, amelyhez Daniela Jaglenka Terazzini készített csodálatos illusztrációkat. A könyv végére senkinek nem marad kétsége afelől, hogy Karácsony apó igenis létezik! 

A történet az egyik legszomorúbb mondattal veszi kezdetét: „Amikor kicsi voltam, az egyik barátom mondott egy nagy butaságot. Mégpedig azt, hogy Karácsonyapó nem létezik.” És hogy miért tartom ezt a legszomorúbb? Azért, mert 7-8 éves gyerek szájából hangzik el, és realizáltam, hogy napjainkban is eltűnt már a hit a Télapó iránt a kisebbekből. És ez kiábrándító. A gyerekeknek nem szabadna felnőniük ilyen hamar.  

Amikor elkezdtem olvasni a kötetet valahogy elsiklottam a fülszöveg azon része felett, hogy ez Dickens Karácsonyi énekének átírása. Így, amikor belevágtam és sok hasonlóságot fedeztem fel a két mű között, kicsit meglepődtem és furcsállottam, de a kezdeti döbbenetem hamar eloszlott.  És ez ne is tántorítson el senkit az elolvasásától, hiszen Dickens klasszikusa minden formában az egyik legjobb történet.

Karakterünk volt egy pár, de a legkiforrottabb Karácsonyapó személye, de ez nem okozhat meglepetést, hiszen ő körülötte forog az egész könyv. Őszintén bevallom, hogy azok a részek is tetszettek a legjobban, amiben az ő történetét ismerhettük meg. A kis Jackson szálai számomra csak egy fajta körítésnek tűntek, amelyek csak azért kerültek bele, hogy még jobban megkülönböztesse ezt a regényt az eredetitől.

A könyvben remek illusztrációk vannak. És számomra külön öröm, hogy fekete-fehér rajzokról van szó, amelyek szerintem valahogy jobban mutatnak nem csak itt, hanem minden más könyvben is. Pozitív hozadéka a történetnek az is, hogy máshogy közelítette meg az ajándékozás lényegét. Nem azt érezteti az író, hogy az ajándékok csak az anyagias világ jelképei.

Hogyha pontoznom kéne a regényt, akkor 10-ből 8-at kapna. Kissé kiszámítható, de hát tudjuk az okát. Egy olyan feldolgozásról van szó, amelynek történetét majdnem mindenki ismeri. Nekem pár órára tökéletes kikapcsolódást nyújtott a könyv és úgy hiszem, hogy a gyerekeknek jó ismerkedési kezdet lehet ez az olvasmány az eredeti történettel. 

Ben Miller: Amikor megmentettem a karácsonyt
karácsonyi meseregény
Móra Könyvkiadó, 2022

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában