Álmokról, ébredésről, iskolákról olvashatunk

2022.12.17. 21:57

Szépirodalmi-önéletrajzi művet írt az irodalomtörténész az egykori Pécs korrajzát is vázolva

Dr. Nagy Imre irodalomtörténész, a PTE emeritus professzora írt már tucatnyi könyvet, pécsi művelődéstörténeti kötetet, drámák kritikai elemzését, irodalomtudományi munkákat, filmekről, színházi előadásokról értékeléseket (éveken át a Dunántúli Naplóban is megjelentek színház- és filmkritikái). Ám első ízben alkotott – 82 évesen – szépirodalmi művet. A háromrészes önéletrajzi elbeszélés idén a Jelenkor januári, novemberi és decemberi számában kapott nyilvánosságot.

M. B. E.

Automatikusan generált description

Fotó: Laufer László

Mint az írótól megtudtuk, az első rész Indiánok a Hadap­ród utcában címmel a gyermekkora története. Az 1940-es években játszódik és Pécs II. világháborús életképeit is felidézi, a légiriadók nyomán a pincékbe menekülést, az akkori gyerekekre leselkedő veszélyeket. Korrajzot ad a Hadapród utcáról (ma Honvéd utca), és a legendás jezsuita iskoláról, a Piusról, valamint arról is, miként szűnt meg az államosítással 1948-ban a színházteremmel is rendelkező kiváló iskola, s hogy élték ezt meg a diákok. 

Álmok, ébredések címmel született a második rész, mely az ötvenes évekbe kalauzolja el az olvasót, az író ifjúkorába. Itt szó esik a Makár Iskoláról (a mai I-es Gyakorlóról), a Nagy Lajos Gimnáziumról, a korabeli kiemelkedő tanárokról, és az ötvenes évek hangulatáról, köztük egy ‘56-os diáktüntetésről. Szóval átfogó pécsi korrajzot kapunk ebben az elbeszélésben is. 

Az Iskolák című, decemberben megjelent részben pedig nem tanintézetekről, hanem az érzelmek iskolájáról számol be. Talán szokatlan, hogy egy irodalomtörténész a diákkori szerelmeit illetően is kitárulkozik, ám munkássága szubjektív tényezőiről, vagyis a személyiségéről így kaphatunk csak teljes képet.

Az önéletrajzi mű úgy kezdődik, hogy a szerző meghal: ugyanis halva született, erőteljes orvosi beavatkozás hozta csak vissza az életbe. A záró fejezetben pedig új élete kezdődik, amikor későbbi feleségével, a „szomszédlánnyal” újra egymásra találnak. 

Emellett az önéletrajzi írás bemutatja Németh Antal híres pécsi színházának előadásait és portrékat is olvashatunk benne egykori neves irodalmi emberekről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában