Űroperett, Rambó-szerű hősökből és Rejtő Jenő figurákból kikeverve

2023.01.28. 13:14

Galaxisok közt kalandoznak a magyarok

Rákaptam a Brett Shaw sci-fi történetekre. Elöljáróban annyit, létezik egy „fantasztikus” világ hazai alkotók sci-fi és fantasy műveiből, mely végigszalad a 3. évezreden, könnyed és humoros kalandos történetekkel, misztikus és szupertechnikai eszközökkel.

mbe

Mysterious Universe az átfogó elnevezése ennek űrbéli képzelt világnak és Isaac Asimov Alapítvány-műveihez, vagy Orson Scott Card Ender-saga, majd Árnyék-sorozatához hasonlóan kronológikusan haladnak benne a történetek. Lassan már átláthatatlan méretekben, mert több mint húsz álnéven, vagy valódi magyar nevén alkotó szerzőnek hatvannál több regénye, novellája tartozik a körbe. Harrison Fawcett, azaz Fonyódi Tibor (a Brett Shaw kalandok kitalálója, immár 21 ilyen poénos űroperettel) és Anthony Sheenard, azaz Szélesi Sándor (ő leginkább York Ketchikan karakterével futott be) volt ennek az elindítója negyedszázada.

S hogy miért a Brett Shaw történetek jönnek be a legjobban? Mert képzeljük el, hogy Rejtő Jenő hősei, Galamb, Fülig Jimmy, Piszkos Fred, vagy Tuskó Hopkins újra élnek és polgárpukkasztó, meghökkentő módon tarolják le a világot harcban, beszólásokban egyaránt, leginkább a 27. században. Természetesen a kor szelleméhez illőn közeli atomrobbanást is elviselő védőpajzsokkal, bolygópusztító kézi csodafegyverekkel. De nemcsak a P. Howardot megidéző poénok miatt kellemes olvasmány Brett Shaw démoncsászári feketecsuklyás testőrezredes viszontagságos élete.

Rengeteg szellemes visszautalás van huszadik századi eseményekre, korunk kultúrájára, s legfőképpen a turáni nemzet és a Pannon bolygó jellegzetes dolgaira (szédületes romboló hatású fényíjakra, Kárpátia csillaghajóra), melyek hatszáz-hétszáz év múlva elkápráztatják és félelembe tartják a galaxisokat. És persze Rambo-szerű szuperhősként járja a világot Brett Shaw, olykor időben is előre-hátra ugrálva, aki a Rejtő-történetekhez illőn, ha szabályokat szeg, vagy belerondít az aktuális morálba, végül mindig egymaga, bocsánat Paul Wittgen százados társával világégéseket akadályoz meg, összességében többnyire spontán, de mindig jót cselekszik. 

A Praetorianus a Brett Shaw-ciklus eddigi utolsó regénye, s gyanítom, nemigen lehet ezt már tovább folytatni. Mert ebben a részben hősünk leszámol mindennel, és mindenkivel, ami és aki addigi a munkáját, életcélját jelentette. Pontosabban van már folytatás, miután harcostársa, Paul Wittgen (olyan előbb lövök, aztán gondolkodom típusú egyéniség) is „tollba mondta” életét, A Tartaros hercegnője címmel (2021) Michael Walden (Waldmann Szabolcs) immár a negyedik regényben ismerteti a testőrszázados sajátos béketeremtő módszereit.  

Brett Shaw és Paul Wittgen történetek. 
Harrison Fawcett: Praetorianus (2019), 
Michael Walden: A Tartaros hercegnője (2021) 
Tuan Kiadó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában