Kincseket fedezett fel

2023.02.09. 07:23

Hamedli Gyula fényképész életét kutatta Patak Márta írónő

Tavaly márciusban alkotott Vajszlón Patak Márta írónő, ezúttal Pécsen töltött egy hónapot, ahol magával ragadta Hamedli Gyula, egykori fényképész élettörténete. A ma már kevésbé ismert fotográfus tragikus élettörténetét és virágzó munkásságát is megismerte.

Mohay Réka

– Eredetileg egy dráma terveivel érkeztem Pécsre, de annyi mindent kínált a város, hogy szinte magától adódott a téma – mondta lapunknak a kaposvári születésű Patak Márta. 

Megismerkedett több emléktáblával, s a Hamedli családról is tudomást szerzett. Hamedli Gyula fényképész alakja fogta meg leginkább. 
– Az ő életéről kerestem minél több információt a helyi sajtóban, s tanulmányt írtam róla. 1891-ben kapott iparengedélyt Pécsen, ahol fényképészműtermet nyitott, majd a Király utca 21. szám alatti épületben dolgozott. Kiváló szakember volt, Párizsban tanult – számolt be kutatásairól az írónő. 

 

– Néhány évvel később egy ecetgyáros lányát vette feleségül. Két kislányuk született, azonban hat hónaposan mindketten meghaltak. Ezt az önmagában megrázó tragédiát a huszonnyolc esztendős felesége halála követte, aki tüdőbetegségben hunyt el – mesélte Patak Márta. 
Az olvasottak a történet emberi, drámai oldala iránt ébresztettek érdeklődést az írónőben. 

– Leginkább az foglalkoztat, hogy ezt a rengeteg fájdalmat hogy volt képes emberileg feldolgozni, miként tudott mégis termékenyen, sikeresen dolgozni – fogalmazott. 

– Rendkívül aktív személyiség volt, számos jótékonysági ügybe bekapcsolódott, a helyi biciklisklubot fényképezte. Tevékeny volt a Mecsek Egyesületben is, szerettei elvesztése után végrendeletében vagyona felét e szervezetre hagyta. 

– Minden magánéleti szomorúság ellenére virágzott a munkássága, a pécsiek mellett szerte az országból érkeztek színművészek, akik jelmezeikben készíttettek magukról portrét. Kaposváron is nyitott műtermet, szintén nagy sikerrel, a helyi intellektuális elit képviselői is nála fotózkodtak – számolt be az azóta a köztudatban a feledés homályába merült fényképész sikereiről Patak Márta. 

Hamedli Gyulának sem adatott hosszú élet, negyvenegy évesen bélbetegségben halt meg. 

Az írónővel beszélgetve arra a közös megállapításra jutottunk, hogy a helytörténet Pécsen is rengeteg kiaknázatlan lehetőséget rejt. A felszín alatt megbúvó kincsek felfedezésére és szélesebb körben való megismertetésére továbbra is szükség van, az egykori, neves pécsi polgárok, mesterek, művészek és tudósok emlékét érdemes lenne hangsúlyosabban menedzselni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában