Húshagyó keddig űzik a telet

2023.02.15. 19:50

Ismét busók lepik el Mohácsot: csaknem kétszáz program várja a látogatókat

Minden eddiginél több, mintegy 2200 maskarás űzi a telet csütörtöktől jövő keddig a mohácsi busójáráson. A népszokás hat napon át, tizenöt helyszínen zajló csaknem kétszáz programjára százezernél is több látogatót várnak.

Máté Balázs (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Kisfarsangkor, azaz csütörtökön kezdődik a hat napon át tartó busójárás, a nyitórendezvényt délután két órakor tartják a Széchenyi téren felállított szabadtéri színpadon a Mohács Térségi Általános Iskola Széchenyi Iskolája, valamint a Mohács Térségi Óvodaközpont Rókus Óvodája és Eötvös Óvodája  közreműködésével.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere nyitja meg a programsorozatot, majd a Sokac-körtől indul a farsangi felvonulás, amit gyermek néptánccsoportok és busócsoportok bemutatói követnek.

Idén újdonságok is várnak a látogatókra: vasárnap délelőtt az újmohácsi révnél látványfőzéssel, zenével "kínálják" a vendégeket a tradíciónak megfelelően csónakokkal a szigetről átkelő busócsoportok, míg a délszláv zenével kísért mindennapos táncházak egy részét esőbiztossá tették, a mohácsi piac fedett részén is mozgásra hívják az érdeklődőket. A gyerekeknek koncerteket tartanak szombaton és vasárnap délelőtt a Kossuth Teátrum színháztermében, míg a Duna partján közelmúltban létesült Selyemgyár Kulturális Negyed rendezvénytermében is lesznek programok; pénteken például az Anka-bál keretében sokaclány-szépségversenyt is tartanak.

További újdonság, hogy a PajtaKult hálózat keretében csütörtökön megnyílik a KultúrKikötő Mohácson, ahol néprajzi előadásokon, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a látogatók, míg a Szent János Hotelben helyi gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatnak a Mohácsra látogatók. A messze földön híres esemény leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnapon tartják meg. A busók akkor  kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak  máglyát a város főterén.

Bár a legtöbb turista és helyi érdeklődő vasárnap jelenik meg a városban, a busójárás mind a hat napjára jutnak érdekes és színes rendezvények: mintegy kétszáz, többségében ingyenes programokkal várják az érdeklődőket. A télűzésben 70  busócsoport mintegy 2200 busója és egyéb maskarása vesz majd részt, még soha nem voltak ennyien a főszereplők, a látogatók várhatóan összességében százezer felett alakul. Tekintettel arra, hogy esztendőről-esztendőre nő az érdeklődés a busójárás iránt, egyre többen érkeznek az eseményre, ezért már korábban is több olyan változtatást végrehajtottak a szervezők, amelyek azt a célt szolgálták, hogy elkerüljék, hogy egy-egy időpontban egy helyre koncentrálódjon a tömeg.

Ennek megfelelően tavaly a város központjában található Selyemgyár Kulturális Negyed udvarában egy új helyszínt hoztak létre, a fő állomásokhoz pedig színpadok kerülnek, így egy időben több helyszínen is lehetnek kisebb-nagyobb programok.

A busójárás szervezői, ahogy mindig, idén is néhány jó tanáccsal, kéréssel fordulnak a vendégekhez azért, hogy mindannyian csupa kellemes emlékkel távozzanak Mohácsról. Ilyen például, hogy a három év alatti gyermekekkel inkább kerüljék el a szülők a tömeget, a felvonulókat, hiszen például az ágyúlövésektől vagy a kolompolástól megijedhetnek a kicsik. Babakocsival veszélyes lehet a közlekedés a busók között, mivel a maszkásoknak a szemnek fúrt kis lyukak miatt nincs térlátásuk.

Szintén érdemes azt az intelmet is megszívlelni, hogy ne a legjobb, legelegánsabb ruhánkban vessük bele magunkat a forgatagba, hiszen könnyen bepiszkolódhat, példának okáért a tömegben kifröccsenhet valaki forralt bora. A máglyaégetésnél pedig arra is ügyeljünk, hogy a parázs és pernye szállhat a ruhánkra, bőrünkre.

A teljes, részletes program napi bontásban megtekinthető lesz oldalunkon.

Lezárják a belvárost

A busójárás napjai alatt a teljes városmagot lezárják az autósok előtt, a főbb helyszínek egyikét sem lehet kocsival megközelíteni, de a tágabb értelemben vett belvárosban sem lesz érdemes megállással próbálkozni. A korlátozások egy része már csütörtöktől érvényes, egészen jövő keddig estig szólóan.

A parkolási gondok enyhítésére az autósok kijelölt parkolóhelyeket vehetnek igénybe vasárnap a vásártéren és a székgyárnál.
Pécsről Mohácsra vonattal is el lehet jutni, a hétvégén egyes szerelvényekkel átszállás nélkül is.

Az autóbuszok sűrűbben járnak: vasárnap reggeltől késő estig gyakorlatilag óránként közlekednek, a menetidő jellemzően egy óra. Budapest és Mohács között szombaton és vasárnap is sz eredeti menetrendtől eltérve plusz járatokat is indít a Volán. (A részletekről a társaságok honlapján lehet tájékozódni.)

Mohácson még nemzedékeken át lesz utánpótlás a busójárás hagyományának őrzőiből

Kisfarsangkor, azaz csütörtökön mindig öröm látni, mennyi gyermek vesz részt a számukra rendezett programokon. Biztosra vehető, hogy ez idén sem lesz másképp.

Az elmúlt esztendőkben vált szokássá, hogy a gyermek jankelék és kisbusók szabad farsangolása, felvonulása a busájárás egyik nyitórendezvénye,  s idén sem lesz másképp, az óvodások és általános iskolások hagyományőrző műsorral is kedveskednek a délután két órakor kezdődő eseményen.

Mindig öröm volt látni, hogy milyen sok gyermek vesz részt ezeken a programokon. A gyakorló szülők ráadásul pontosan tudják, hogy gyermekeik nem „muszájból" vannak ott a rendezvényeken, hanem hetek, hónapok óta várják, hogy elkezdődjék végre a busójárás.

Mindez arra is garancia, hogy a népszokás még nemzedékeken át biztosan fennmarad, mivel bőven utánpótlás a busójárás hagyományának őrzőiből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában