Akár QR-kóddal is bekukkanthatunk a Pál utcába

2023.02.20. 20:56

Rágni nem kell, de a kiállításon kiderül, mire használták a 19. századi gyerekek a gittet

Még egy hétig besétálhatnak a látogatók a virtuális Pál utcába – ahol a híres gyerekregény világába kalauzol vissza egy különleges interaktív kiállítás.

Sz. Zs.

Fotó: Comaniciu Dan

Az érdekességek sorát a ma diákjai számára már a két távoli korszak technikai különbözősége nyitja, hiszen a városi művelődési ház tárlatának tárgyai, illetve a megoldandó feladatok között akár QR-kódok leolvasásával, saját mobiljukkal mélyedhetnek el jobban.

Ahogyan sejtésünket Kolat Irén, az intézmény igazgatója megerősíti, a diákok elkerekedett szemmel ismerkednek a 19. század végi Budapest nem éppen úri negyedeinek jól megragadott miliőjével. Hogy mást ne mondjunk, nagyjából fogalmuk sincs, mit is kezdhettek két századdal korábbi elődeik a gittel, vagy akár az üveggolyókkal.

Hasonlóképpen rácsodálkoznak a korabeli ruhákra, használati tárgyakra, játékokra, sőt, egy ugyancsak megtekinthető 6.-os ellenőrzőre is, benne a latin, testgyakorlás, geometria, gyorsírás akkor hétköznapi tantárgyaival. Mindez kevésbé lenne csodálkoztató, ha A Pál utcai fiúkból készült tévéfilm nem lenne már a második generációt megszólító siker, még inkább, ha maga a könyv nem lenne ma is kötelező olvasmány.

A kiállítás túlmutat a regényen is; színes korképet ad Molnár Ferenc múlt századelős világából; másrészt virtuálisan elkalauzol a regény egyébként valós budapesti helyszíneire is.

Ahogyan Kolat Irén az eddigi látogatók véleményét összegzi, izgalmas és tartalmas programot nyújt mindenkinek is, így a még hátra lévő időben (utoljára február 27-én) is várják a környékbeli iskolásokat – csoportos bejelentkezés a 0673/580-035-ös telefonon lehetséges. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában