Tematikus sarok a Tudásközpontban

2023.02.07. 18:44

Szeretnék népszerűsíteni az olvasást a tinédzserkorúak és a fiatal felnőttek körében is

Cz. E.

Fotó: Laufer László

Amikor belépünk a Csorba Győző Könyvtár (Tudásközpont) több emeletes épületébe, elsőként a könyvek illata az, ami elér hozzánk. Ezt követően pedig, ahogy megtesszük az utolsó lépcsőfokot az első emeletre, egy színes polc vonja magára a figyelmet, amelyet minden hónapban más tematika alapján öltöztet fel Hári Viktória, a Csorba Győző Könyvtár olvasószolgálati könyvtárosa.  

A tematikus sarok ötlete még 2018-ban merült fel külföldi mintára. Megvalósítását Bali Máté jelenlegi hálózati referens kezdeményezte, és azóta is töretlen sikernek örvend a látogatók körében.

2023 februárjában egy népszerű sorozat, a Stranger Things áll a középpontban, amelyben gyerekek veszik fel a harcot a gonosszal. Az alkotásnak nagy rajongó tábora van, a negyedik évad pedig olyan népszerű, hogy nem volt kérdés, az egyik hónap e köré fog épülni. Igazából – mesélte Hári Viktória – már minden hónapra meg van a terv. Egy-egy ismert és kedvelt sorozatot fednek le. Lesz egy Jóbarátok, egy Agymenők és egy Harry Potteres tematikus polc is. A különlegessége mindegyiknek, hogy a karakterek személyiségére vonatkozóan állítják össze a könyveket, CD-ket, tehát hogy az adott szereplő mit olvasna, vagy hallgatna szívesen. 

Fotós: Laufer László

Céljuk ezzel az iránnyal az, hogy a fiatalabb közönséget is megszólítsák. Hári Viktória kiemelte, hogy az olvasóik többsége az idősebb és a nagyon fiatal korosztályból kerül ki. Azonban tinédzserkorúak, valamint fiatal felnőttek kevésbé látogatják a könyvtárat, és például a Stranger Things egy olyan sorozat, ami érdekli és ösztönözheti őket az olvasásra. 

Randizz egy könyvvel! 

A szerelemesek napjára a Csorba Győző Könyvtár ismét megszervezi a Vakrandi a könyvtárban elnevezésű programját. Az akciót 2019 óta – Bali Máté ötlete nyomán – szervezik meg: ezen a napon a kiválasztott könyveket becsomagolják, majd a csomagoláson elhelyezett játékos fejtörők utalnak a belsőre. Első alkalommal piktogramokból lehetett következtetni a történetre. Idén pedig idézetek fognak árulkodni a könyvekről, melyeket megtalálhatnak a Tudásközpont 1. emeletén és a Kertvárosi Fiókkönyvtárban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában