A franciáké lesz a főszerep

2023.03.07. 10:40

A krimitől a feel-good movie-ig minden lesz az Apollóban

Rendkívül gazdag programot állítottak össze a Frankofón Filmnapok szervezői a 2023-as évre. Összesen 26 film alkotja a szemle műsorát, amelyből kilencet a pécsi Apolló Mozi is vetíteni fog március 23. és 26. között.

Czeczon Enikő

Az idei fesztivál a francia nyelvterület sokszínűségét különösen hangsúlyozza, hiszen belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci, tunéziai alkotások is képezik a programot. Az esemény keretében nagy hangsúly van a nőkön, hiszen több bemutatott filmben is fontos, központi szerepet játszanak, és a női rendezők is hangsúlyosan jelen vannak a válogatásban. 

A fiatal Delon egy krimiben 

A pécsi nyitónapon, március 23-án két alkotást vetítenek az Apollóban. Az egyik az 1970-ben készült francia-olasz krimi, A vörös kör, amelyről az egyik francia kulturális és televíziós magazin így nyilatkozott: „A vörös kör azoknak a ritka filmeknek az egyike, amelyeknek minden képkockája aranyat ér.” 
Ezen a napon vetítik még A vád című filmet, amely az USA-ból indult Me too (#metoo) mozgalommal kapcsolatban tesz fel kényes kérdéseket. A megmozdulás azok mellett a nők, de egyre több férfi mellett áll ki, akik szexuális zaklatás áldozatává váltak.

Három stílus, három film 

Március 24-én három filmet mutatnak be. Az egyik az Egy röpke románc naplója, amelyben egy egyedülálló anya és egy szorongó, nős férfi kezd szenvedélyes, csak a testiségről szóló viszonyba, ami szépen lassan átalakul valami mássá. A film egy hamisítatlan hangulatú francia vígjáték-dráma sok könnyel, nevetéssel. 

A második napon egy musicalbe oltott dokumentumfilmet tűznek vászonra, amely azt mutatja be, ahogy 30 táncos, a rendező és a koreográfus az urban dance és az operaéneklés ötvözésével újraalkotják Rameau barokk remekművét, A gáláns indiánokat. A film szintén ezen a néven fut, amelyről a Téléram azt írta, hogy „A legszebb ebben az összművészeti filmben az a fúzió, amely a szemünk előtt zajlik a táncosok és a lírai énekesek között.” 

A harmadik film aznap a Szörnyetegek lesz. Egy francia házaspár áll a középpontban, akik egy kis spanyol faluban élnek, növénytermesztéssel és romos házak megóvásával foglalkoznak. De kapcsolatuk egyáltalán nem idilli a spanyol ajkú szomszédokkal, és az ellentétek hamar elmérgesednek.

A harmadik nap a családé 

A Frankofón Filmnapok harmadik napjának első filmje az Éjszaki átutazók címet viseli, amely az 1980-as évek Párizsában játszódik. Középpontjában egy válás utáni új család áll, akik feltétel nélkül szeretni kezdik egymást, küzdenek egymásért, és úgy érzik, hogy egy új élet előtt állnak. Március 25-e második filmje a Mások gyerekei, amelynek szintén központi eleme a család.

Nevetéssel zárjuk a hetet 

Március 26-án az Apolló Mozi vetíteni fogja a Konyhafőnök című francia vígjátékot, ami egy igazi feel-good movie. A történet főhősnője, Cathy gyerekkora óta arról álmodik, hogy saját étterme lesz. De már negyvenéves, és nem úgy alakult az élete, ahogy elképzelte, így kénytelen elszegődni szakácsnak egy fiatalkorú bevándorlóknak fenntartott átmeneti otthonba. 

A zárófilm szintén egy vígjáték Családban marad címmel, amelyben Abel édesanyja egy börtönviselt férfihoz készül hozzá menni. A fiúban feléled a védelmező ösztön, és legjobb barátnőjével követni kezdik a mostohaapa-jelöltet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában