Múltidéző

2023.03.12. 09:55

A magányos cédrus útja - galéria

Ötven évvel ezelőtt nyílt meg a Csontváry Múzeum Pécsett.

Zs. J.

A múzeum méltó környezetet biztosított a Frank Adél-modellek bemutatásához (2000)

Mint azt az 1973. október 10-ei megnyitó előtt írtuk, már 1963-ban a székesfehérvári első nagy Csontváry-bemutató után felmerült az igény, hogy Csontváry műveit önálló múzeum keretében, együtt láthassa a nagyközönség. 

– Tudjuk, az akkori bemutató után a székesfehérvári múzeumnak is volt ilyen terve, ami azonban nem vált valóra. A Janus Pannonius Múzeum és a Csontváry-hagyaték nagyobb részének tulajdonosa, Gerlóczy Gedeon építész-tanár között teremtődött meg azután az a kapcsolat, ami alapja lehetett a pécsi Csontváry Múzeum megvalósításának – nyilatkozta lapunknak 1973-ban a megnyitókor Hárs Éva, a Janus Pannonius Múzeum akkori igazgatója. 

Idén lenne 170 éves Csontváry Kosztka Tivadar. Az évfordulóra a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Janus Pannonius Múzeum közös kiállítással emlékezik meg Budapesten és Pécsett. A festőművész műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án a Szépművészetiben nyílik meg, ahol három hónapig lesz látható. A kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba. A közös tárlatot szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség. 

A mintegy negyven művet felvonultató tárlat tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legismertebb alkotója előtt. Most együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye. 

Tárlatvezetés a mester művei között (1995)
 

Besenczi Árpád versel (1993)
 

Mindig nagy gonddal ügyelnek a tisztaságra (1988)
 

A turisztikai szakemberek szívesen látott vendégek voltak (1984)
 

Tillai Aurél is koncertezett itt több alkalommal kórusával (1988)
 

Gyakori vendégek voltak itt a sajtó munkatársai (1995)
 

Többek között Donatella Falioni is koncertezett a számos rendezvénynek helyet adó Csontváry Múzeumban 
Fotók: Laufer László

A múzeum méltó környezetet biztosított a Frank Adél-modellek bemutatásához (2000)
 

Lapunk több alkalommal is tartott partnertalálkozót a Csontváry Múzeumban
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában