Ismét énekel az ifjúság

2023.04.19. 07:01

Több mint ötszáz fiatal dalol a pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban

A régió legjobb kórusai érkeznek április 19-én és 20-án a pécsi Kodály Gimnáziumba, 8 általános iskolás és 9 középiskolás társaság, hogy A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) Éneklő Ifjúság minősítő versenyén bizonyítsanak – a rendezvény ingyenes mindenkinek.

M. B. E.

Fotó: Laufer László

Ez már a 35. Éneklő Ifjúság-találkozó – tudtuk meg a főszervező Kunváriné Okos Ilona karnagytól és zenepedagógustól (immár több mint három évtizede ő koordinálja évről évre az Énekló Ifjúság baranyai rendezvényeit, melyben az utóbbi esztendőkben aktív társa Kotáncziné Vajda Ildikó középiskolai énektanár is). Mert a rendszerváltással, 1990-ben kezdődött ez az ország minden térségében évről évre megrendezésre kerülő vetélkedés, ám Pécsett már ezt megelőzően is volt egy ilyen ifjúsági énekverseny. Elsősorban az a cél, hogy a fiatalok igazolják tehetségüket, és betagozódjanak a felnőtt kóruséletbe.  

Hogy miként zajlik egy ilyen megmérettetés, ahol az Év kórusa címet is el lehet nyerni általános és középiskolai szinten? Nos, az énekes bemutatókon délután fél háromtól a kórusok 12 perces összeállításokat mutatnak be. Többnyire minden műsorban elhangzik most egy Kodály Zoltán-mű is, miután neves zeneszerzőnknek idén ünnepeljük születése 140. évfordulóját. Aztán Bartók Bélától Liszt Ferencen át Dés Lászlóig és Bródy Jánosig igen széles az elhangzó kórusszerzemények listája.  Az viszont idén is igazolódott, hogy a normál, alacsony énekóraszámban működő általános iskolák nemigen szerveznek gyerekkórusokat, idén két ilyen pécsi iskola is jelentkezett, a Bártfa utcai és a PTE Gyakorló 1. sz. Általános Iskola.

Az általános iskolai kategóriában idén a következő karok küzdenek az Év kórusa címért. Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola Kiskórusa, vezényel: Rékai János. Szent Mór Iskolaközpont Kicsinyek Kórusa, v: Kopjár Anikó. Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola Kicsinyek Kórusa, v: Dukits Dalma. Pécsi Bártfa Utcai Általános Iskola Kiskórusa, v: Frigy Nikoletta. Komlói Kodály Kórus, v: Lőrincz Ákos Csaba. PTE Gyakorló 1. sz. Általános Iskola Campanella Gyermekkara, v: Rébék-Nagy András. Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola Nagykórusa, v: Dr. Szécsényi Lászlóné. Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola Nagykórusa, v: Módos Anita. 

A középiskolai Év kórusa címért pedig csütörtökön 9 kórus vetélkedik. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának Laudate Fiú Kamarakórusa, v: Havasi Gábor. A Kodály gimnázium Bartók Béla Leánykara, v: Rózsa Bernadett. Szent Mór Iskolaközpont Leánykara, v: Stauróczky Balázs. Pécsi Leőwey Klára Gimnázium Leánykara, v: Radóczy Jusztina. Pécsi Janus Pannonius Gimnázium Leánykara, v: Kotáncziné Vajda Ildikó. Pécsi Leőwey Klára Gimnázium Vegyeskara, vezényel: Stauróczky Balázs. A nagykanizsai Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskar, v: Cseke József. Pécsi Református Kollégium Vegyes Kara, v: Pap Tamás.

Elgondolkodtató, hogy bár minden megyében megszervezik az Éneklő Ifjúság versenyt, az év legjobb iskolás kórusai aztán nem találkoznak országos összevetésben. Azt már Kunváriné Okos Ilona teszi hozzá, sokkal több olyan rendezvény is kellene, mint ami a múlt hétvégén zajlott a siklósi várban. Itt a Mátyás utcai általánosból a gyerekek, majd az egykor itt tanultak nosztalgiakórusa, továbbá a felnőttek képviseletében a Siklósi Tenkes Vegyeskar lépett fel. Mert ez a cél, hogy a gyerekekben megmaradjon a szeretet egész életükben az éneklés iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában