Folytatódik a sztárparádé

2023.05.13. 20:56

A Pannon Filharmonikusok három bérlete remek koncerteket ígér

Mondhatni karmesterversenyt szervez a Pannon Filharmonikusok a következő évadában, hihetetlen lesz a kínálat a világ legjobb dirigenseiből, akik az OTT VAN összefoglaló elnevezésű új bérletsorozataikban szerepelni fognak.

M.B.E.

A Kodály Központba koncertre menni egy ünnepélyes est csodáját kínálja, ahol elegánsan felöltözve találkozhatunk kedves ismerősökkel, miközben varázslatos komolyzenei élménnyel térhetünk haza, melyhez mindig hozzákapcsolható egy-két világ­sztár is. Igen, csütörtökönként – mondja az ismerősöm. Nos, jó ideje már nem csak csütörtök esténként szól itt a zene, mert az ország élmezőnyébe – úgy is fogalmazhatnánk, hogy a top 3-ba – tartozó pécsi szimfonikus együttesnek, a Pannon Filharmonikusoknak van péntek és szombat esti bérletsorozata is (a Kodály egyébként 8, a Flört 4, a Pannonicum sorozat 5 koncerttel jelentkezik).

Amiben közös minden hangverseny, hogy a legnevesebb hazai és külföldi zeneművészek adják itt egymásnak a kilincset. A 2023 szeptembertől 2024 májusáig tartó új évad különlegessége, hogy igen színes és színvonalas lesz az érkező karmesterek listája. Jön vezényelni többek között Charles Olivieri-Munroe, Boon Hua Lien, Kesselyák Gergely, Leo McFall, Gabriel Bebeselea, Gérard Korsten, valamint a zenekar vezető karmestere Bogányi Tibor, továbbá Varga Gilbert.
A három sorozat három külön világot mutat meg a zenebarátoknak. A csütörtök esti Kodály-bérlet valójában a zenekar legrégebbi sorozata. A nyolc hangversenyen több mint 25 mű csendül föl olyan zeneszerzőktől, mint Beethoven, Ravel, Brahms, Mendelssohn, Paganini, Verdi, Richard Strauss, Bruckner vagy Sosztakovic.

A napokban igen nagy sikert arató Baráti Kristóf hegedűművész Bartók után újabb hegedűversenyekben mutatja meg káprázatos virtuozitását, s az elmúlt napok másik nagy közönségkedvence, Kelemen Barnabás pedig az új évadban fog először együtt szerepelni Varga Gilbert karmesterrel. Jön továbbá Valentine Michaud szaxofonművész, Klara Min és Bogányi Gergely zongoraművészek, újra hallhatjuk zongorázni Balázs Jánost, de fellép a bazilika orgonaművésze, Kovács Szilárd Ferenc is.

A régió zeneszerető érdeklődőinek a Pannonicum-bérlet nyújt izgalmas szombatokat – mint ismeretes, ezt a bérletet azért találták ki, hogy a Dél-Dunántúlról autóval érkezők egy ünnepi estet töltsenek Pécsett, rendkívüli koncertélménnyel és előtte-utána valahol egy meghitt vacsorával. Ebben a sorozatban többek közt felcsendül Bruch gyönyörű I. hegedűversenye, Saint-­Säens orgonaszimfóniája, hallható Enescu-mű és Beethoven IX. szimfóniája is. A szólisták közt első ízben fog szerepelni Jennifer Pike hegedűművész, érkeznek neves énekesek, s jön a Magyar Rádió Énekkara.

Az immár harmadik évébe lépő pénteki Flört sorozat pedig igyekszik a komolyzenének új híveket teremteni. Itt olyan együttesekkel, művészekkel találkozhat a közönség, mint az Óbudai Danubia Zenekar, Rafael Aguirre gitárművész, Berecz Mihály zongoraművész, Nicolo Umberto Foron, Hámori Máté és Keller András karmesterek.
A 6–18 éves korú fiataloknak ezentúl is díjmentes a bérlet a felnőttkoncertekre.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában