Más kép(p)

2023.05.11. 14:01

Az intelligencia áll a PTE oktatójának könyvének fókuszában

A Gondolat Kiadó gondozásában jelent meg Dezső Renáta Anna a neveléstudományok habilitált doktorának, a Pécsi Tudományegyetem munkatársának monográfiája Intelligenciák – más-kép(p) címen.

Cz. E.

A kép illusztráció

Fotó: VGstockstudio

A kötetben Howard Gardner, a Harvard Egyetem kognitív pszichológiai professzorának „többszörös intelligenciák” elméletének keletkezéséről, társ-teóriáiról, utódelméleteiről, tudományrendszertani illeszkedéséről/illeszthetőségéről, kritikáiról, valamint a nemzetközi pedagógiai praxisban történő alkalmazhatóságáról ad átfogó képet.

Gardner teóriája szerint nem beszélhetünk intelligenciáról általában, hanem többszörös intelligenciáról, ezekből adódik össze intelligenciaprofilunk, ami egyedi mintázatú emberi sajátosságunk, tevékenységek során megnyilvánuló, kultúrafüggő tulajdonságunk. Az elmélet az elmúlt évtizedekben elsősorban a pedagógusok körében vált világszerte népszerűvé. 

A kötet elérhető digitálisan a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában, valamint nyomtatott kiadásban is kapható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában