Így fejlesztenek ők

2023.05.10. 16:48

iEXPO, ahol a hallgató és a piac találkozik (képek)

Lezajlott május 10-én az iEXPO nevet viselő fordított állásbörze a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán a PTE KTK Center of Applied Learning (CAL) szervezésében.

Cz. E.

Az immáron harmadik alkalommal megrendezett iEXPO egy olyan esemény, amelyen a hallgatók bemutatják a félév során a különböző kurzusok keretében elkészített projektjeiket. Mindezeken keresztül pedig tanúbizonyságot tesznek azokról a képességekről, kompetenciákról, amelyeket az elméleti tudás megszerzésén túl fejlesztettek ki az elmúlt időszakban.

Fotó: Löffler Péter
Fotó: Löffler Péter

A május 10-ei rendezvényen rekordszámú 55 csapat, 200 hallgató és a PTE KTK több mint 33 vállalati partnerének szakértői vettek részt.

A fordított állásbörze ötlete még a koronavírus időszak előtt született meg Dr. Csapi Vivientől, a PTE KTK egyetemi docensétől. Dr. Bedő Zsolt az intézmény innovációs igazgatója elmondta, hogy az iEXPO ötlete abból indult ki, hogy a hallgatók a félév során sokat foglalkoznak különféle projektekkel, és szerettek volna lehetőséget biztosítani arra, hogy ne csak házon belüli forrásoktól kapjanak visszajelzést arról, hogy milyen az adott projekt értéke, vagy hogy éppenséggel mit lehetne javítani rajta, hanem a valóéletből, szakértéktől is.

Fontos hozadéka a rendezvénynek az is, azon túl, hogy valós visszajelzést kapnak a hallgatók, hogy olyan készségeket, képességeket tudnak fejleszteni, mint a kapcsolatépítés, a kommunikációs készség, valamint az önálló, proaktív lehetőség keresése. Ezekről a képességekről Bedő Zsolt azt mondta, hogy a munkaerő piacon manapság ezek a legértékesebb paraméterei egy jó munkavállalónak.

Fotó: Löffler Péter
Fotó: Löffler Péter

Érdemes megemlíteni, hogy a fordított állásbörze nemcsak a hallgatóknak, hanem a munkadóknak is jó lehetőség, hiszen közvetlen hozzáférést kapnak a hallgatókhoz. Az innovációs igazgató azt is elmondta, hogy teljesen más ez a rendezvény, mint egy szimpla munkaerőpiaci expo. Egy olyan börzén, mint az iEXPO a hallgatók meg tudnak mutatkozni a szakmai munkában. Az a legjobb egy cég számára, amikor oda tudnak lépni egy projekttel rendelkező csapathoz, akiken látják, hogy mennyire csillogó szemekkel adják át a projektet, látják a szakmai tartalmat, és ez sokkal többet elárul arról, hogy milyen is egy adott hallgató.

Fotó: Löffler Péter

A rendezvényen úgynevezett “unicoin” lapkákat adtak a szakértők az általuk legígéretesebbnek vélt csapatnak. A legtöbbet összegyűjtő három csapat pedig külön díjazásban is részesült, illetve több cég készült különdíjjal is a számára leginkább értékes projekt számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában