Bólyban kezdenek

2023.05.10. 11:12

Baranya több pontján is megszólal a tárogató

Az idén 31 éves Rákóczi Tárogató Egyesület egy kisebb csoportja május 12. és 14. között (péntektől vasárnapig) három baranyai és egy Tolna vármegyei helyszínen ad hangversenyt.

Zs. K.

Forrás: Rákóczi Tárogató Egyesület

A szervezet minden évben több összejövetelt tart, Vaján, illetve a szerencsi Rákóczi-várban, 5 évente világtalálkozón vesznek részt,  és mellette kisebb csoportokban Magyarország valamelyik részén, Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban, Dunakanyarban zenélnek, bemutatják a tárogató muzsikát az érdeklődőknek. 

Idén, hat év után újra Pécsen – mellette Bólyban, Nagyharsányban és Bonyhádon – szólal meg a legősibb magyar hangszer. Farkas Béla, Szajk polgármestere öt éve tagja az egyesületnek, most ő vállalta a szervezést, hogy szűkebb hazánkban élvezhessük a tárogató hangját. Talán sokan nem tudják, hogy a hangszerek közül a tárogató elsőként kapta meg a hungarikum elismerő címet. 

– Erdélyből hat, a Vajdaságból egy, a Felvidékről három tárogató zenész barátunk érkezik, emellett Kecskemétről jön az országos hírű Gregus Tárogató Együttes, akik szintén műsort adnak, és természetesen mi, a Pécs, Pécs környéki tárogatósok is játszunk a hétvégén – mondta Farkas Béla. 

A térségünkben szervezett hangverseny-sorozat első állomása a bólyi Erzsébet Vigadó lesz, ahol pénteken 18 órai kezdettel csendülnek fel a tárogató dallamok, majd szombaton 17:30-tól Bonyhádon, a Kaszinókertben várják a zenészek az érdeklődőket. Vasárnap ismét Baranyában szól a tárogató: 10 órától Pécsen, a Havas Boldogasszony-templom előtti téren, 12 órától pedig a nagyharsányi Református Templomban és a Kossuth szobornál adnak koncertet a zenészek.

Hadi hangszer volt

A magyar nép történetének ezer évvel ezelőtti időszakából már különféle síposokról esik említés, de nem tudjuk, hogy ezek mennyire hasonlítottak az általunk tárogatónak nevezett hangszerekhez. Az első konkrét adatok a 15 -16. századból származnak. A II. Rákóczi Ferenc vezetésével zajlott szabadságharchoz is különösen kapcsolódik a tárogató. A csaták idején, mint hadi hangszer szólalt meg, a kuruc táborokban pedig az énekléshez, tánchoz szolgáltatták a zenét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában