Brenner János nyomában

2023.05.16. 14:00

Pécsen kutakodtunk a mártírhalált halt pap emlékét keresve

Kendőzetlen módon mutatta be az egyháziak elleni kommunista erőszak sötétjét, illetve a szeretet mindezen való felülemelkedésének erejét a Brenner János mártír pap életét bemutató Legyetek szeretettel! filmsorozat, amelyet a HírTv vetített a közelmúltban. Mivel a boldoggá avatott fiatal lelkipásztor családjával Pécsen is élt, az ő nyomába eredtünk a városban.

Mohay Réka

Brenner János családja csupán néhány évet tartózkodott a városban, a fiatalok azonban értékes időt töltöttek itt – Jánosnak ugyanis két fivére volt, s mind a hárman a papi hivatást választották. A ma is élő Brenner József több videóinterjúban is beszámolt emlékeiről, emellett a pécsi időszakról Soós Viktor Attila egyháztörténész is kitért A papszenteléshez vezető út állomásai Brenner János életében című tanulmányában.

A család az 1940-es évek elején költözött a baranyai megyeszékhelyre, mikor is az apát áthelyezték a Pécsi Iparfelügyelőségre vezetőnek. Ekkor kezdtek lakást bérelni a Király utca 79. szám alatt található ház első emeletén. Az itt töltött évek tiszteletére 2018-ban az egykori szomszéd és barát, az 2021-ben elhunyt Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök felesége emléktáblát emeltetett a ma is álló épület falára, amelyet minden járókelő megtekinthet a Király utca végi körforgalomnál. 

Az emléktábla avatására Brenner József is ellátogatott. 

– A mi életünkben meghatározó volt ez a ház, illetve a ciszterci gimnázium és maga a Mecsek – fogalmazott anno a mártír öccse. Az említett gimnázium természetesen nem más, mint a Nagy Lajos, amelyben Brenner János is tanult. 

Soós Viktor Attila tanulmányában leírja, hogy a már ifjú korában papi hivatásra készülő fiú először pécsi Püspöki Tanítóképző Gyakorló Iskolába járt, majd 1942 és 1946 között tanult a cisztereknél, ahol az egyházi iskolai közeg, illetve az ott tanító szerzetesek lelkülete is nagy hatással volt Jánosra. A szerző hozzáteszi, Brenner János osztályfőnöke Felegyi Román volt, aki a többi ciszterci atyával együtt számottevő hatással volt az ifjú gondolkodására és hivatástudatára. Sok más fiatal között János is szívesen vett részt a gimnázium cserkészprogramjain és a Mária-kongregáció tevékenységében. 

Az itt töltött éveinek állít emléket a 2018-ban boldoggá avatott vértanú szobra, Nagy István János másfél méteres munkája, amely hosszú kabátban és reverendában jeleníti meg a fiatalon elhunyt lelkipásztort. A művet halálának 50. évfordulóján, 2007. december 16-án adtak át a gimnázium első emeletén. 

A mártír életét bemutató sorozat, a Legyetek szeretettel! részei időközben a Videa online portálra is felkerültek, így az érdeklődök itt is visszanézhetik az események hiteles bemutatására törekvő, megrázó erejű történetet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában