Írásba foglalta élményeit

2023.05.23. 11:30

Vadoma: Egy menekült lány útját mutatja be Vörös Anna kötete

Vörös Anna valós élményei által ihletve alkotta meg Vadoma című novelláskötetét, amely egy menekült lány történetét dolgozza fel, útját végigkövetve Aleppóból Budapestig.

M.R.

Fotó: Löffler Péter

 Az írónő első, saját tapasztalatait önkéntesként szerezte a témában, azóta már pszichológusként segít menekülteknek.

– A Vadoma novellái összefüggnek, egy fiatal szír lány útját kísérve végig – mondta el a pécsi származású Vörös Anna, aki a közelmúltban a baranyai vármegyeszékhelyen is bemutatta könyvét.

– Az inspirált, hogy Törökországban, Egyiptomban és Görögországban is önkénteskedtem, illetve a pécsi vasútállomáson is, mindegyik helyszínen menekültekkel találkozva. A kötetben olvashatunk arról, ahogy Vadoma keresi a helyét a különböző kultúrákban. Azáltal, hogy elveszítette az otthonát, a stabilitás is eltűnt az életéből, a háború miatt nem tud ugyanoda visszatérni. Megjelenik a lelki vívódás is, az útkeresés, a kérdés, hogy ki voltam és ki lehetek – számolt be a fiatal írónő.

Vörös Anna jelenleg pszichológusként dolgozik a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál Budapesten, ezáltal is kapcsolódva a novelláskötet témájához.

– Több mint másfél éve foglalkozom itt menekültekkel, először afgán, jelenleg ukrán területekről érkezőkkel. Egyéni és csoportos foglalkozásokat, művészetterápiás alkalmakat tartok nekik, segítve a beilleszkedésüket, a traumafeldolgozást – számolt be.

Elmondta, az önkéntesség során szerzett élmények nagyban hozzájárultak a pályaválasztásához.

– Egy évet olasz szakra jártam, aztán kimentem Törökországba, ahol közelről szembesültem a menekültek nehézségeivel. Azt éreztem, ha ilyen traumákon mennek át emberek, akkor erre nekem valamiképp választ kell adnom. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy én a szakmámat, a hivatásomat tudnám adni annak érdekében, hogy segítsek – árulta el.

Elmondta, az írás már gyerekkora óta meghatározó volt számára, korán megszületett benne az elhatározás, hogy szeretne könyvet írni. A háborús menekültekkel való találkozás pedig erős ihletforrást jelentett számára ahhoz, hogy elkezdje novellákká alkotni az élményeit, benyomásait. Több alkalommal jelentek meg novellái különböző folyóiratokban, így a 2022 végére kötetté összeállt anyag többévnyi munka eredménye.

– Áprilisban a Cooltour Caféban került sor a könyv pécsi bemutatójára, ami nagyon szép élményt jelentett. Nagyon jó volt találkozni olyan lelkes olvasókkal, akik közül sokan meséltek arról, hogy ők is tudtak kapcsolódni Vadoma alakjához – mesélte élményeit az írónő.

Vadoma története ugyanis, bár megtörtént, konkrét eseményeken alapul, a novellák a hangsúlyt a belső, lelki folyamatokra helyezik, s mindenki számára rejthetnek ismerős érzéseket.

– Úgy gondolom, sokan tudunk kapcsolódni ahhoz a tapasztalathoz, hogy nehéz valamiért kapcsolódni a környezethez, vagy nem fogadnak el olyannak amilyenek vagyunk, így a történet mindannyiunkról szól – összegzett Vörös Anna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában