Fényfesztivál

2023.06.20. 07:00

Újra életre kelnek a fények Pécs belvárosának utcáin

Hetedszerre borul fénybe Pécs városa július 6. és 9. között a Zsolnay Fényfesztivál keretében, ami az ország első és egyetlen fényfesztiválja.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

 Ez a négynapos esemény nemcsak abból áll, hogy csodálhatjuk a gyönyörű fényeket, hanem egész napos kísérőprogramokkal is készülnek a szervezők kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Most ebből szemezgettünk.

Az első nap, azaz július 6-a inkább az éjjeli baglyoknak kedvez események tekintetében. A Kioszkban egy rendhagyó együttműködésnek lehetnek tanúi az érdeklődők, ahol a slam poetry kap fontos szerepet, de aki inkább a torzított gitárhangokat, a vibráló basszus és a transzba ejtő dobok dallamát élvezné, annak a Szabadkikötőben a helye a Rosa Vertov koncertjén. A Kossuth tér sem marad aznap zenei produkció nélkül, hiszen a Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának tanítványai filmzenékkel, népdalokkal és világzenei művekkel töltik meg a pécsi éjszakát. Aki viszont DJ-szettre vágyik, annak a Nappaliban vagy a Cafe Partisanban a helye.

A második napon már utcaszínházzal, gyerekprogramokkal, workshopokkal és újcirkusz-előadásokkal is várják az érdeklődőket, amelyek többsége a többi napon is újra megtekinthető lesz. A kicsiknek a Művészetek és Irodalom Házában lehetőségük lesz részt venni a Fénybütykölde foglalkozáson, de az árny­játék birodalmában is elmerülhetnek a MárkusZínház jóvoltából az Egyetemi Könyvtár udvarán.

A Zsolnay Fényfesztivál keretében három napon keresztül az INspirál alternatív cirkuszközpontból érkező művészektől újabb és újabb trükkök tanulhatók. De a harmadik napon, szombaton a Mr. Banana Show-t sem érdemes kihagyni, amelyben a művész, Pierrick St-Pierre azt vizsgálja, hogy mit is gondolunk mi emberek a szuperhősökről és istenekről.

A vasárnap is tele lesz színes programokkal. A Nagy Lajos Gimnázium elől is indul egy. A Cie Ekart francia utcaszínházi társulat tagjai dodóháton járják végig Pécs utcáit, hogy ezen a városi szafarin új törzseket fedezzenek fel.

A fényfesztivál minden programja kihagyhatatlan, de talán a legkihagyhatatlanabb a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny a Dóm téren, amely során a szakma krémje méri össze kreativitását. 2023-ban a Coexistence – együttélés – témában alkottak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában