Viharos volt az Ördögkatlan

2023.08.06. 17:30

A rossz idő nem vette el a kedvét, csak megerősítette a hitét a közönségnek a fesztiválon

Véget ért szombat éjjel a 16. Ördögkatlan, s az égiek ezúttal nem voltak túl kegyesek a fesztiválhoz. Másfél évtized alatt soha nem volt még ennyire félelmetes az időjárás, az öt nap során három nagy vihar vonult át Nagyharsány, Beremend, a Vylyan terasz a Szoborpark és a palkonyai Mokos pince fölött. Mindemellett az öröm az ürömben, hogy a nagy eső és szél miatt csupán három programot kellett idő előtt befejezni.

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

– Ismét összejött a közel százezer néző, és olyannyira nem panaszkodott senki a közönségből, hogy végig csak a szeretet áradt felénk az emberektől

 – tudtuk meg Bérczes Lászlótól, az Ördögkatlan egyik főszervezőjétől. S hogy mit jelentett a rossz idő a rendezőknek? Hihetetlenül megnehezítette a dolgukat, folyamatosan egyeztettek az egyes helyszínekkel, az előadókkal. A logisztika és a „B” verziók sűrűn kaptak főszerepet, gyakran kellett a szabadból fedett részre költöztetni műsorokat, vagy csak egyszerűen kicsit csúszott időben a fellépés.

– Isten azonban mindvégig fogta a kezünket

 – teszi hozzá Bérczes László. – Ugyanis több olyan szabadtéri estünk is volt, amikor megkockáztattuk az eredeti helyszínt, s bár körülöttünk dörgött az ég, végül a program során egy csepp eső nem esett, legfeljebb a ráadásban kezdett megnyílni az égi csatorna.

Úgy látszik, (Cseh) Tamás és (Töröcsik) Mari vigyáz ránk, mondták az emberek, mert szinte minden lement rendben, mindössze a szoborparkban maradt félbe egy színjáték, valamint a focipályán két előkoncert.

Persze ezúttal is a focipályás nagykoncertek vonzották a legnagyobb tömeget minden nap, de azért akadt másutt is két kiemelkedő esemény. Péntek este ugyanis a beremendi lovaspályán a Kollár-Klemencz László koncert több száz ember előtt igen népszerű volt, s ennek folytatásaként a strandon több mint félezer néző hallgatta a Mozart kamarajátékot énekesekkel, zenészekkel, táncosokkal, miközben mindenfelé cikáztak a villámok, ám ezt a programot megkímélte a vihar.

Megtudtuk azt is, hogy egyre nehezebben áll össze a találkozó anyag támogatása állami keretből és magánszponzori pénzekből. 2024 nagyon nehéz év lesz anyagiakban az egész országban. Bérczes László úgy fogalmaz, csak annyit szabad jövőre bevállalniuk, amit teljesíteni tudnak. Ehhez az idei bevétel jó alap, de csaknem biztos, hogy jövőre kisebb, s egyúttal könnyebben kezelhető lesz az Ördögkatlan Fesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában