Kalandos küzdelmek

2023.08.13. 11:35

Egy életre szóló útravalót kaptak a Mecsek táborozói

A közelmúltban zárult a III. Máré-vári dráma- és honismereti tábor, ahol a húszfős gyerekcsapat a gonosz elleni kalandos küzdelmek sorát élhette át, a tanulás és a játék mellett az összefogás erejét is megtapasztalva. A tábor vezetője, Ákli Krisztián mesélt a programról.

Mohay Réka

Forrás: Ákli Krisztián

– A tábor a 21. Századi Magyaregregyért Egyesület, illetve az Oberon Társulat szervezésében valósult meg idén harmadik alkalommal. A folyamatdráma módszerével a gyerekek szerepekbe helyezkedve vehettek részt különböző feladatokban, ahol a saját erősségeiket latba vetve, közösségként kellett szembeszállni valami gonoszsággal vagy elnyomással – számolt be a koncepcióról Ákli Krisztián.
 

– Harcoltunk már a tatárok és a törökök ellen is, ebben az évben Robin Hood történetébe helyezkedtünk, amit átültettünk magyar párhuzamba, a mi főszereplőnket Csuklyásnak neveztük. Ehhez kézműves foglalkozások is kapcsolódtak, illetve olyan nap is volt, amikor a gyerekek maguknak készítették el a saját ebédjüket. A szászvári várba is ellátogattunk, ami egy pillanatra szintén játéktérré változott, Csuklyást innen kellett kiszabadítani

 – folytatta.

Fontos elemet jelentett a tábor és a drámajáték során a közösséggé válás, az összefogás, ami a siker kulcsa a folyamatban.
– Idén is volt a drámajátékban egy éjszakai leszámolás, amikor elbántunk a gonosszal. Ezúttal az volt a kerettörténet, hogy a gonosz földesúr katonái vissza fognak térni a közeli erdőn keresztül, hogy bosszút álljanak, és újra elrabolják a Csuklyást. Mi pedig megleckéztettük őket, ugyanis úgy hitték, ez egy szellem járta erdő. Ezt kihasználva jól elijesztettük őket. Ebben nemcsak az volt fontos, hogy a saját félelmeinken felül tudjunk kerekedni, hanem egyfajta rituálét is jelentett, ahogy a sötét erdőben álltunk húsz gyerekkel, és együtt kiabáltuk azt a mondókát, hogy „Szellemjárta erdő, szellemjárta erdő, minden sarkon nem nő, minden sarkon nem nő, jónak segítsége, rossznak veszedelme”. Bízom benne, hogy a szöveg üzenete működik majd az életben is, és a gyerekek azt viszik haza magukkal, hogy ha összefognak, akkor egymást segítve a legnagyobb bajból is ki lehet mászni – összegzett Ákli Krisztián.

A tábor 8–12 év közötti általános iskolásoknak szólt, s hibrid módon ötvözte az ott­alvós és a napközis formát a Pécsről és a messzebbről érkező, illetve a helyi és a környékbeli gyerekekkel.
A drámajáték mellett hangsúlyt fektetettek a honismereti fejlődésre is.
 

– Minden évben törekszünk rá, hogy a szűkebb környezetről is átadjunk információkat a résztvevőknek. A szászvári várban is megismerkedtünk annak történetével, ezt követően kezdtünk játékba. Az elmúlt évekhez hasonlóan fegyverbemutatóra is sor került, illetve a helyi legendákat is megpróbáljuk alapul venni a játék során 

– tette hozzá a részleteket ismertetve Ákli Krisztián.
A bekapcsolódó fiatalokkal például megismertették azt a birtokpert, amely a szászvári vár és a Máré-vár tulajdonosai között zajlott, amikor is az előbbi elhajtotta az utóbbi állatait, aki perre vitte a dolgot. A táborvezető elmondta, a hon­ismereti tematikát a jövőben még tovább szeretnék bővíteni, s reményeik szerint jövő nyáron is megtartják a programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában