A sokszínű gitárhangot ünnepelték

2023.08.24. 12:00

Intenzív kurzus után koncerttel zártak

Szerda este zárult a XV. Gitár- és Kamarazenei Napok programja a Civil Közösségek Házában tartott koncerttel. A koncerteket megelőzendő egyhetes, intenzív kurzus során tanulhatott együtt több korosztályból érkező résztvevő a Művészeti Gimnáziumban.

Mohay Réka

A kezdeményezést Arnóth Balázs, a szegedi és győri egyetem kamarazene-tanára, ő a kurzus vezetője, illetve Straub Tamás, a Művészeti Gimnázium oktatója hívták életre, s a közös tanulás helyszíne rendszerint a pécsi intézmény. 

– A gitár mint kamarazenei hangszer különlegességet jelent, ugyanis a klasszikus­gitár-repertoár nagy része szóló produkció. A kurzus folyamán a gitáros kamaraművek felfedezésére törekszünk, olyan módon is, hogy eredetileg más hangszerre írt darabok átiratait próbáljuk meg megvalósítani több gitáron, időnként például akár hegedűvel is gazdagítva a hangzást – mondta lapunknak Straub Tamás. 

A kurzus résztvevői évről évre különböző kamaraformációkban dolgoznak, és törekednek olyan darabokat választani, melyek összejátszhatók minimális kompromisszummal. 

– Célunk az is, hogy minél értékesebb műveket sajátítsunk el, a szerdai koncerten például felcsendült Schumann zongoraciklusának egy része, amely megszólaltatása egyetlen gitáron teljesen elképzelhetetlen lenne. E művek megtanulása által rengeteg tapasztalatot szerzünk, illetve ezáltal szeretnénk, hogy a kurzus résztvevői a tanultakat használják és tovább is adják a későbbiekben – mondta el Straub Tamás. 

A rendezvény keretén belül az elmúlt napok folyamán workshopjellegű kisebb koncertek is zajlottak, köztük Csáki András gitárművész bemutatója egy korhű romantikus gitárral, melyen autentikus repertoárt adott elő. Emellett eredeti flamenco gitár és a rajta játszható dallamok is megszólaltak Girán Péter és Kotvász Zsófia előadásában. 

A kurzust záró koncert tehát ezúttal is minőségi zenei élményt kínált a hallgatóságnak is. Az évek során kialakult egy hűséges közönség, amely évről évre visszatér a rendezvényre, illetve az egyedi és hiánypótló kurzus az elmúlt tizenöt év során országos ismertségre tett szert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában