Kiállítás

2023.08.23. 16:40

Kincs, ami van: mégsem tűntek el az érmék a múzeumból

Sokan emlékeznek Terence Hill és Bud Spencer Kincs, ami nincs című filmjére. A napokban a Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában a film címére hajazó kiállítás nyílott: Kincs, ami van.

Zsigmond József

Forrás: youtube

Nem véletlenül esett a választás erre a címre. Korábban futótűzként terjedt el a hír, hogy az 1969-ben megtalált éremlelet jelentős része eltűnt. A cikk megjelenése után a múzeum belső vizsgálatot indított, és kiderült, hogy egy adminisztratív félreértésből fakadó tévedés miatt hihették, hogy az érmék egy része hiányzik. Mint írták, az 1970-ben megjelent Régészeti Füzetekben publikálták a kutatás eredményeit.

A vörös korsóban talált leletről akkor azt közölték: tisztított állapotban 10,28 kg súlyú, 19 488 darab ezüstdénár volt. Míg a szürke korsóban találtakat így dokumentálták: 13,62 kg súlyú és 25 997 darab ezüstdénár. Pár éve, 2015 előtt Nagy Balázs régész-numizmatikus egy kutatásához kérte kölcsön a mohácsi éremleleteket, majd a Szabad Európa rábukkant a több mint hét évvel ezelőtti publikációjára, hogy az 1. számú éremkincs 53,6 százaléka, míg a 2. számú 12,6 százaléka hiányzik.

Most mindenki meggyőződhet, ha a türelmesen számol, hogy az érmék megvannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában