Búcsú

2023.08.25. 17:50

Várják a németajkú híveket a máriakéméndi kegyhelyen

A máriakéméndi kegyhely története az 1740-es évekre nyúlik vissza, miután öt kislánynak megjelent ezen a helyen a Boldogságos Szűz Mária.

Zsigmond József

A helyszínen számos csodás gyógyulás és imameghallgatás történt, majd 1753-ra a régi középkori romos templom helyén felépült a ma is látható hatalmas barokk kegytemplom, mely évszázadokon át a baranyai és tolnai hívek, főként a német nemzetiség búcsújáróhelye volt. Egykoron ezrek látogatták az országos hírű Mária-kegyhelyet, mely nemrég kívülről immár teljesen megújult.

Szeptember 3-án a máriakéméndi kegyhelyen az idei évben a Kisboldogasszony napi német búcsút tartják, amely vasárnap 14 órától veszi kezdetét a Rózsafüzér imádsággal. A szabadtéri ünnepi szentmise 14.30-tól hangzik el német nyelven, ezután következik a keresztútjárás, német és magyar nyelven. A délután további részében a szabadtéri színpadnál német nemzetiségi kulturális műsorok várják az ideérkezőket. A templom parkjában kézműves termékeket készítő árusok kínálják majd portékáikat.

A kegyhelyre elsősorban Baranya és Tolna vármegyéből érkeznek a katolikus németajkú hívek, de az ország számos pontjáról érkeznek ilyenkor zarándokok. Ezúton kéri a máriakéméndi plébániai a civil közösségeket, hogy amennyiben tehetik, öltözzenek német népviseletbe, de természetesen annak is örülnek, ha más nemzetiségek is megmutatják viseletüket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában