Mi a titkuk?

2023.09.23. 20:10

A gőzgombóc sikeressé varázsolta Geresdlakot - galéria

A falu egy napra kisvárossá nőtte ki magát. Idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivált.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Nagy volt a sürgős-forgás a héten Geresdlakon, ugyanis szeptember 23-án rendezték meg a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivált. A készülődésben kivette részét a falu apraja-nagyja, hogy az idei fesztivál is sikeres legyen.

Szombaton reggel elkezdődött a 2000 négyzetméteres feldíszített óriássátorban a főzőverseny, amelyre idén közel negyven csapat nevezett be. Érkeztek versenyzők Geresdlakról, Erzsébetről, Marázáról, Székelyszabarról, az Ormánságból, Szepetnekről, Závodról, Kakasdról, Zebegényről, Budapestről, sőt, a határon túlról, Mikóújfaluból is. A csapatok neve is nagyon változatos volt: Ovis Gombócok, Pasi Gombócok, Székgyári Gombócok, GombócPontCom, Székely Medveszelídítők.

A rendezvény résztvevői pedig arra is választ kaphattak, hogy milyen is a geresdlaki gőzgombóc.

– A kályha fölött készült a hagyományos gőzgombóc, a héveknédli – mondta Varga Józsefné és Varga Jánosné. – Később a sütőbe is betettük, így finom kérge lett a knédlinek. A kelt tésztát babbal, káposztával, oldalassal, szalonnával tálalták – tették hozzá a geresdlaki asszonyok.

Délelőtt a fesztiválszínpadon a helyi óvodások, iskolások, illetve néptáncosok léptek fel, akik sváb, magyar és horvát táncokat mutattak be. Délután a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Dunaszekcsői Fúvószenekar, a Leőwey Gyermek Tánccsoport lépett színpadra, majd a késő délután az Irigy Hónaljmirigy és az esti Bikini koncert következett, amelyen annyian voltak, hogy egy gyufaszálat sem lehetett leejteni.

Egy különlegességet is tartogatott az idei gasztrofesztivál, ebből az alkalomból egy 170 darabból álló gyertyakiállítás nyílott a településen.

A zsűri értékelése alapján idén a kakasdi csapat nyerte el a vándordíjat, így egy évig, a következő fesztiválig, ők őrizhetik Knédli Rézit.

Változatos az elkészítési mód

És ha már a geresdlaki gőzgombócról van szó, egy recept a fesztiválról. Legelőször kelt tésztát készítünk, ugyanúgy, ahogy a régi asszonyok, lisztből, élesztővel. Megkelesztjük, lisztet rakunk hozzá, tojást, tejfölt és egy kis olajat. Megdagasztjuk és fedő alatt hét percig főzzük. Végül kisütjük mindkét oldalát. Babfőzelékkel tálaljuk, a káposztáshoz pedig pirítunk hagymát, füstölt oldalast szalonnával, majd egy órán át főzzük, a gombócokat pedig 15 percig sütjük rajta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában