A városé maradt mindörökké

2023.09.28. 11:30

Csorba Győző költő, könyvtárvezető neve valósággal összeforrt Péccsel (videó)

A Király utcai versoszlopok bemutatásának sorát egy olyan költővel és művével folytatjuk, akinek neve egészen szorosan összefonódott Pécs városával – Csorba Győző. Nekem: A VÁROS mindörökre, írta, csupa nagybetűkkel. Az ő emlékét, a márványba vésett sorai mögötti történetét kíséreljük meg röviden megidézni cikkünkben.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

„Ó, bűvölő város, ha kérdeznék, nem tudnám, hogy milyen vagy (...) Nekem: A VÁROS mindörökre” – olvashatjuk a Király utca végén álló oszlopok egyikén, Csorba Győző Séta és meditáció című versének sorait. A költemény 1965-ben látott napvilágot, szerzője ekkor 49 éves volt (1916. november 21-én született Pécsen). A filozofikus hangvételű költemény a város és a természet, a múlt és a jelen, valamint az egyéni és a kollektív emlékek közötti kapcsolatokat dolgozza fel. A költő összeköti az időtlen természet szépségét a városi élet változatosságával, és rámutat arra, mindkettő meghatározó aspektusát jelenti az emberi tapasztalatnak és identitásnak.

Fotó: Laufer László

„Ifjúkoromban váltig undorodtam: kaloda-város, börtön-város, sivatag-város. Nagyon sajnáltam magam érte” – szólal meg egy ponton a vers lírai énje.

Visszaemlékezésében bemutatja korai ellenkezését, majd azt is, ahogyan az idő múlásával lakóhelyéhez, szülővárosához valami mély, egyszerű szavakkal körül nem írható kötődés alakult ki benne. Nem szerepel versében a szeretet szó, sem szinonimája, nem harsány érzelmeket definiál a költő, hanem egyfajta mindent átjáró kapcsolódást. A pécsi utcák és tájak, az emberi élet és a természet itt megtapasztalt körforgása a sorok írójában az egész élet allegóriájává változik.

Mint minden filozofikus hajlamú költő, ő is a lét végleteinek, fénynek és árnynak, születésnek és halálnak állandó kereszttüzében alkot. Ellentéteiben fogadja magába a világot, s a kontrasztok szembeállítása, intellektuális érzékeltetése egyik fő erőssége lírájának

 – írta Várkonyi Nagy Béla újságíró és költő Csorba Győző idézett verse kapcsán a Kortárs folyóiratban 1965-ben megjelent elemzésében.

Ez a filozofikus, kifinomult, letisztult stílus jellemezte a város iránt holtáig mély tisztelettel, odaadással viseltető költő munkásságát, amely által neve valósággal összeforrt Péccsel, amelyet fél évnél hosszabb időre soha nem hagyott el. Nemcsak Kossuth-díjas költő, publicista, irodalomszervező, a Jelenkor folyóirat szerkesztője és főmunkatársa volt, hanem műfordító és könyvtáros is. Államtudományi diplomát és doktorátust is szerzett a pécsi egyetemen. Nevét a megyei könyvtár 1995. szeptember 13-án bekövetkezett halálát követően rövidesen, már 1996-ban felvette. A mai napig emlékszoba áll tiszteletére a könyvtárban, amely ingyenesen látogatható. Mellszobrot készített róla Trischler Ferenc a 2000-es évek elején, mely jelenleg a Csorba Győző Könyvtár bejáratánál áll. Egykori pécsi Damjanich utcai házához vezető telek kapuján pedig 2013-ban sötétszürke gránitból készült emléktáblát helyezett el az akkori városvezetés, síremléke a pécsi köztemetőben található.

Csorba Győző: Séta és meditáció

A kényes őszi nap mindenhová elér.

Ennyi fény, ennyi fény! Ez már a fény utolja.

Rezgő fényoszlop a jegenye, óvatos

forrás iparkodik lábánál, hangja sincs.

A koporsóra itt nem gondol senki; halhatatlan

hittel építi házát, erődíti és béleli.

Gyanútlan sétáló, számat tátom minduntalan.

Ifjúkoromban váltig undorodtam:

kaloda-város, börtön-város, sivatag-város.

Nagyon sajnáltam magam érte.

Ház nőtt az üres telkeken, a dombokon, a réteken.

A bulgárkertek salátái, káposztái, zöldségei

házakká változtak, s ahol a labdát rúgtuk, a

gyakorlótér roppant gyep-négyszöge.

A hűtlen bűnhődik: a régit sem felejtheti,

az is benne van, ami nincs,

az is benne van, ami van:

most a hűnél hűbbnek kell lennie.

Nagy kerekes-hidak, piaci bódék,

konflisok a Széchenyi téren,

árkok, eperfák, öreg temető,

fatelep, tehéncsorda, búzaföld,

kanyargós ródlipálya-lejtők,

madarak- és fák-napja, régi Tettye,

kaszárnya-ablakok alatt komiszkenyérért

siránkozó kölykök, vaskos beszédű,

kopott lányok...

Bennem van minden, ami nincs,

s bennem van minden, ami van.

Ó bűvölő város, sokarcú,

ha kérdeznék, nem tudnám, hogy milyen vagy.

Nyugalmak, zajok fészke,

kőszürke és levélzöld,

hegyen hivalkodó, völgyben rejtőzködő,

tegnapelőtti és holnaputáni,

makacs munkás, kéjjel lustálkodó,

öl-puha, aszkéta-rideg,

aggastyán-bölcs, kamasz-melldöngető:

ha kérdeznék, nem tudnám, hogy milyen vagy.

Nekem: A VÁROS mindörökre.

Ennyi fény, ennyi fény! Ez már a fény utolja.

Az ősz kirakta foltjait a tájra.

Ölében viszi a Mecsek a télbe

embereid és házaid.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában