Bőröndnyi csoda

2023.09.30. 07:00

Ezek a mesék megidézik életünk legvarázslatosabb pillanatait

Megvolt a Harmadik Színház új évadbeli első premierje, gyerekeknek, szüleiknek, nagyszüleiknek, pedagógusoknak, összességében minden korosztálynak Mesék a varázsbőröndből – Nézd a szemem, fogd a kezem! címmel.

Mészáros B. Endre

Az interaktív mesejáték Tamás Éva egyszemélyes elő­adása, egy életvidám mono­dráma, ahol a főszereplő alakította ki a dalszöveget, a díszleteket a jelmezeket is. Igen, a dalszövegeket, mert közel tucatnyi új dal szerepel a játékban, miközben a néző visszarepül a gyermekkorba, s előkerülnek olyan rendkívüli helyzetek, amit mindenki átélt kisbabaként, kisiskolásként, kiskamaszként, vagy éppen boldogan emlékezik rá. 

Mert az előadás játékosan mutatja be a gyermek fejlődését a születéstől a kamaszkorig. Amikor a gyermek beszélni tanul, vagy amikor óvodás lesz, és próbálgatja a határait, amikor iskolásként bontogatni kezdi értelmét és egyre fontosabb önálló döntéseket hoz. Tamás Éva új, életszerű meséjének eszközei a szó, a zene és rengeteg apró kellék, egy-egy életszakasz szimbólumai. S így együtt feltárul a különleges bőrönd varázserejével gyermekkorunk rengeteg apró öröme, idilli családi mozzanatokkal.

Pörgős, vidám, elgondolkodtató emberi történetek sorakoznak fel tehát, s azt Tamás Évától tudtuk meg, hogy az anya és a gyerek síkja párhuzamosan jelenik meg az előadásban. Az állomások pedig egyeseknek visszaemlékezések, másoknak előre mutató események, összességében egy interaktív közösségi játék, melyben mindenki megtalálja a neki fontos gondolatokat. 

A zenei alapokra énekel, játszik Tamás Éva, egy bőröndnyi életkellékkel, az első 14 évünk legfontosabb elemeivel. A zenét Schulteisz Gábor és Tóth Álmos szerezte, a dalszövegeket Tamás Éva írta, s közös jellemzőjük, hogy minden ifjúsági korszakhoz kapcsolódik egy-egy jellegzetes játék. Az első visszajelzések alapján a darab sikeresen szólít meg minden korosztályt, mert még egy-két nagypapa is akadt, aki elpityeredett a játék során. A közönség pedig igen széles tábort jelent, mert volt itt másfél éves kicsi éppúgy, mint 82 éves idős úr. 

 

Időutazás ez a gyerekkorba, pozitív rácsodálkozás mondókákkal, ismerős eseményekkel, meghatározó ifjúkori pillanatokkal. A születéstől az általános iskola kapujának bezáródásáig. Tamás Éva több száz gyerekkel foglalkozott az elmúlt években színjátszóként, tanárként, koncert­előadóként és saját két csemetéje is számtalan tapasztalattal gazdagította a szövegkönyv megírásában. Az elő­adást barátnője, művésztársa, Bogárdi Aliz rendezte. A színjátéknak pedig minden része igazolja, hogy az az idő busásan megtérül, amit a szülő ebben a korban a gyerekére fordít. A fiatalok nagyon élvezik a színes teret, a vidám dalokat, a felnőttekkel, az előadóval közös, nyitott játékot. A szülők pedig a visszatérő, megkönnyeztető és megmosolyogtató emlékeket. 

Havonta több alkalommal megy majd a Harmadikban a mesejáték – októberben háromszor lesz látható családoknak, de szerveznek rá óvodás és kisiskolás csoportokat is. Emellett elviszik intézményekbe, és többfelé a régió kistelepülésein is bemutatják. A tervek szerint beszélgetéseket is szerveznek majd anyukáknak, miközben a gyerekek játszóházban töltik az időt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában