Zrínyi Napok

2023.09.08. 16:20

Fröcskölés, reccsenés a vad szigetvári éjszakában

Kezdetét vette a Zrínyi Napok, amelynek keretén belül vasárnapig tartó programkavalkádból válogathat az egész család.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

A Zrínyi-várban ebből az alkalomból igazi csemegékre számíthatunk. Pénteken fél öttől Erdal Salikoglu török zenész a dzsámi történelmi hangulatába illeszkedve ad Zrínyi korához hű koncertet, majd 17 órától a Mehter török zenekar muzsikál a belső várban – ők a 16. századi janicsárok zenei világát mutatják be a közönségnek.

Délután két órától titokzatos  fényszobrok is érkeznek a várba, amelyek egészen estébe nyúlóan megcsodálhatók lesznek. 

Pénteken éjszakai tárlatvezetésre is sor kerül 20 órától, Király Lajos a dzsámiban misztikus előadással várja a kíváncsi vendégeket. 

– Ez lesz a harmadik alkalom, hogy ilyen késő esti vezetést tartunk, s ezúttal új elemekkel is bővítjük a programot, bejárjuk a várfalat és további érdekességeket is megtudhatnak a látogatók a vár történelméből – mondta Salamon Ferenc várkapitány.

Szombaton 17 órától a várvédők fegyvereivel ismerkedhetünk meg a hatásbemutatón, ahol az egyes szúró- és lövőszerszámok hatását különféle szimulációs eszközök – például bambusznád és tök felhasználásával – segítségével teszik láthatóvá a vár hagyományőrzői.

– A program nem korhatáros, de törekszünk minél valósághűbb bemutatóra, lesz fröcskölés, reccsenés bőven – biztat a várkapitány. A bemutatót egy fiatal, gimnazista, Bosztonics Áron narrációjával hallhatjuk, aki már a tavalyi Zrínyi Miklós szavalóversenyen is sikeresen szerepelt.

– A zárórendezvényen seregbontó ágyúval adunk díszlövést, ezzel elevenítve fel a Zrínyi Napok egykori hagyományát. Vasárnap pedig az apródtáborokban résztvevő fiatalokkal együtt veszünk részt 14 órától a hagyományőrző alakulatok ünnepi jelentéstételén – mondta Salamon Ferenc.

A csütörtöki kegyeleti megemlékezések sorát folytatja idén az is, hogy a vasárnap fél 11-es szentmisét a Szent Rókus-templomban a közelmúltban sajnálatos módon elhunyt, Szigetvár történelmi értékeinek láthatóvá tételéért kiemelt erővel dolgozó Hóvári Jánosért ajánlják fel.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában