Megnyílt a Kaptár

2023.09.01. 17:10

Negyvenéves álom vált valóra Komlón (galéria)

Elkészült a város kulturális és művészeti életének új színfoltja, a Kaptár Művelődési Központ - átadó ünnepségét a Bányásznapok nyitó programjaként pénteken délután tartották.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

 – Áll a ház! Negyven éves álom vált valóra Komlón! – kezdte a Kaptár Művelődési Központ péntek délutáni átadó ünnepségén köszöntő beszédét dr. Hoppál Péter a térség országgyűlési képviselője. – Negyven éve megfogalmazódott igény végére tett pontot Polics József, Komló polgármestere (aki egészségügyi okok miatt személyesen az átadó ünnepségen nem tudott jelen lenni) azzal, hogy a város lakóinak igényét továbbította a Miniszterelnökség felé, aminek eredményeként 2020-ban egyedi kormánydöntéssel négy nagy beruházásra, köztük a Kaptár megépítésére kapott összesen 3,5 milliárd forint állami támogatást a város – emelte ki az országgyűlési képviselő. 

Mint fogalmazott. 1977-ben, majd 1982-ben a Komlói Színház, illetve a Közösségek Háza megépülésével létrejött a vármegye életében is kiemelkedő szerepet betöltő intézményegyüttes, de a két épület közti üres telekről fájóan hiányzott egy, a közösségi művelődést, a kultúrát szolgáló létesítmény, ami most, a Kaptárral megvalósult. 

 

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, az idén 72. születésnapját ünneplő Komló városa számos fejlesztésnek köszönhetően jelentős változáson ment át az elmúlt több, mint egy évtizedben, kormányzati segítséggel. - A Kaptár célja  a városban működő közösségi élet további fejlesztése - az új művelődési központ az azt élettel megtöltő közösségek új otthona lesz, amire büszkék lehetnek a komlóiak - emelte ki a helyettes államtitkár. 

Aranyos László, intézményvezető az épület történetéről adott áttekintése során elmondta, a mai kor igényeinek mindenben megfelelő intézményben kapnak helyet a Művelődési Központ dolgozóinak irodái. Az új, 135 fős multifunkcionális rendezvényterem filmvetítésekre, konferenciákra, kisebb technikai igényű színházi kamaraelőadásokra, állófogadásokra, koncertekre alkalmas mobilszínpaddal és automata nézőtérrel várja a látogatókat. A Pöndöly Néptáncegyüttes szeptembertől már a Kaptárban tarthatja a próbáit csakúgy, mint a Súgólyuk Színház társulata.  

Az intézmény megszentelését és a szalag átvágását követően az érdeklődőknek Haraszti Márk, műszaki vezető bemutatta az épületet, vezetett bejárás keretében. 

 

 

 

 

A komplexum a lakosság mindennapjait színesíti

A Kaptár projekt az egyike annak a négy nagy beruházásnak, amelyekre 2020 novemberében Komló önkormányzata összesen  3,5 milliárd forintos kormányzati támogatást nyert. Az 48-as téren, a Komlói Színház és a Közösségek Háza által határolt területen megépült új kulturális-művészeti központ  bruttó 1,1 milliárd forintból valósult meg.  A korszerű támfalakkal, térburkolatokkal és új megközelítésekkel tervezett, 1260 négyzetméter alapterületű, kétszintes épületben kamaraszínház, kiállító és próbatermek mind-mind lehetőséget teremtenek arra, hogy Komló város kulturális és művészeti élete a jövőben továbbra is színesítse a településen és a környékén élő lakosság mindennapjait, ezáltal támogatva a közösségépítés folyamatait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában