Szentmise is lesz

2023.09.09. 13:20

Zarándoklattal indul a Kisboldogasszony-napi búcsú

Idén szeptember 10-én tartják a petőczpusztai Kisboldogasszony-napi búcsút.

Zsigmond József

A kép illusztráció

Fotó: Pusztai Sándor

A gyalogos zarándoklat a kővágótöttösi Szent Miklós-templomtól indul vasárnap délután kettőkor a petőczpusztai haranglábhoz, ahol 16 órakor kezdődik a hagyományos Kisboldogasszony-napi búcsúmise. A szentmisét celebrálja Barics Gábriel görcsönyi római katolikus plébános és Simon-Wágner István, a pécsi Szent Ferenc templom plébánosa. 

Korábban a Pécsi Egyházmegye írta, hogy a haranglábat nyolc évvel azután állították, amikor az 1919-es vörös terror miatti, a szerbek elől kényszerű menekülés, és több hónapos távollét után 1919. szeptember 8-án visszatérhettek otthonaikba a település lakói. Tornyából a 17 kilogramm tömegű harang az 1950-es években a kővágószőlősi temetőbe kerül lélekharangnak. A település az idők során elnéptelenedett. 

A Kisasszony-napi búcsúkat hagyományosan a Boldogságos Szűz Mária születésnapján, szeptember 8-án, illetve a hozzá legközelebb eső vasárnapon tartják. A mostani búcsún részt vevőket agapéra várják a szervezők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában