Új kiállítótérrel gazdagodik a kegyhely

2023.10.29. 21:30

A sekrestye feletti teremben a templom története jelenik majd meg a kezdetektől napjainkig

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Hamarosan megkezdődik a máriakéméndi kegytemplom kiállítóterének kialakítása. 

– A sekrestye feletti üres teremben a templom története jelenik majd meg a kezdetektől napjainkig szöveges tablókon és régi fotók kiállításával, valamint Petri György néhai plébános hagyatékának berendezésével – adta hírül Biki Endre Gábor templomgondnok. A kegytemplom egykori oratóriuma korábban sokáig lomtárként sínylődött – tavasszal vezették fel a helyiségbe az áramot, illetve kifestették, azzal a céllal, hogy ott egy kiállítótér kapjon helyet. További fejlesztésként a templom sekrestyéjének kültéri falára egy mozgásérzékelős lámpát is felszereltek, amely a sötétben való közlekedését segíti a templom felé érkezőknek. A villanyszerelés munkálatait a Máriakéméndi Német Önkormányzat finanszírozta. Ezt követően a kiállítótér padlózatának fugázására és festésére került sor, amelynek költségét a Monyoródi Önkormányzat vállalta.

Most pedig a berendezésen van a sor. Mint azt a templomgondnok közölte, az emlékszobában lehetőség nyílik egyházi és liturgikus tárgyak kiállítására is, mint például régi biblia, imakönyv, rózsafüzér stb. 

– Akinek van olyan antik tárgya, régi, a kegyhelyhez köthető dokumentuma, fényképe, amelyet szívesen felajánlana, azt köszönettel elfogadjuk

 – emelte ki Biki Endre Gábor. 

A tervek szerint a múzeumi teremben vitrineket helyeznek majd el – a kiállítás anyagának gyűjtése már évekkel ezelőtt megkezdődött, az új emlékszobának köszönhetően most ezek a tárgyak méltó helyre kerülhetnek. A tervek megvalósításához anyagi támogatásra is van lehetőség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában