Bama.hu videó

2023.10.15. 17:30

Ettek, ittak, mulattak, és a vásár szépét is kihirdették (galéria, videó)

Nem hiszem, hogy bárki azt énekelte volna a napokban, hogy Ess eső, ess, de mégis eleredt az eső a Pécsváradi Leányvásár harmadik, egyben zárónapján, de ez nem szegte kedvét senkinek.

Czeczon Enikő

Ötvenhetedik alkalommal rendezték meg a település ezen rendezvényét, amely mögött igen hosszú múlt áll, viszont a folyamatos megújulás miatt a Pécsváradi Leányvásár még a mai napig képes tömegeket megmozgatni. Nemcsak a város lakói, hanem a vármegye különböző településein és a baranyai térség határán túl élők is érkeznek ilyenkor a háromnapos mulatságra.
Az első két napon az időjárás még kegyes volt, és meleg napsugarak simogatták az érdeklődőket. Sokan pólóban és rövidnadrágban fedezték fel a vásár területét. Volt minden ott, ami szem-szájnak ingere. Csúsztak a rövidek, a sörök, kortyolgatták az emberek a borokat és ették a finomabbnál-finomabb ételeket. Desszertnek meg egyértelmű, hogy sokan a sült gesztenyét választották.
 

Pénteken, azaz október 13-án a Rézfúvós Kamaraegyüttes fanfárja jelezte, hogy a Leányvásár kezdetét vette, majd el is kezdődött a tánc a Sárközi Néptáncegyüttes jóvoltából, akik visszatérő vendégei az eseménynek. Harsant a zene, pörögtek a szoknyák és a lányok, egyértelműen tudtunkra adva, hogy innentől kezdve három napig nincs megállás.
Várták az érdeklődőket a színes programok, kézműves termékeket vásárolhattak, kiállításon vehettek részt, valamint több koncerten is tombolhattak. Az első napon fantasztikus koncertet adott a Voisingers, valamint megtelítette a teret a Kowalsky meg a Vega nagyszerű műsora. Másnap a Kacaj teremtett vidám hangulatot, majd a TNT koncertje következett.

Az időjárás viszont vasárnapra kissé morcos lett, és nem kímélte a Pécsváradi Leányvásárt sem, aminek eredménye az lett, hogy elmaradt a mindig kiváló hangulatú menettánc, de szomorkodásra nem volt ok, hiszen a szervezők a programokat bevitték a Pécsváradi Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeum színháztermébe, ahol népdalokat énekeltek és néptáncokat jártak el a fellépők.
Menekültek az emberek az eső elől az épületbe, és szép számban össze is gyűltek, ahol igen jó kedv uralkodott a módosított menetrend ellenére. Sorukra várva a fellépők beszélgettek a hurkáról, a kolbászról, a borokról és az időjárásról is.
A szép ruhába öltözött lányok és hölgyek, valamint a csoportok pedig megörökítették ittlétük pillanatát, amely majd emlékezteti arra őket, hogy jövőre is – remélhetőleg eső mentesen –, itt a helyük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!