Távol-keleti varázslat érkezett a Bóbitába

2023.10.07. 07:00

Több ezer kilométert repültek, hogy Pécsen játszhassanak

Október 6-án a tajvani Hsin Hsing Ku bábjátéktársulat lépett fel a Bóbita Bábszínházban. A különleges, távoli országba repítő produkció előadó beszámoltak lapunknak arról, Tajvanon óriási érdeklődés övezi a bábelőadásokat a mai napig, a televízióban és az utcákon is gyakran látni hasonló bemutatókat.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Lin Hung Hsien, a társulat vezetője és Yeung Fai, neves bábművész, nagy örömmel osztották meg gondolataikat a tajvani bábjáték hagyományairól és annak jelentőségéről.

Fotó: M. R.

– Három féle bábjáték stílus ismert Tajvanon. A hagyományos, tradicionális játékmódot követte időrendben a második generációs, úgynevezett csillogó bábjáték, ami sok látványos, a fantáziát megmozgató elemet tartalmaz, illetve népszerűek lettek idővel a televíziós bábelőadások is. A mai kort e három irány együttélése jellemzi, s fontosnak tartjuk, hogy mindegyik fennmaradjon – mesélték a vendégek.

Az művészek hangsúlyozták, az előadások Tajvanon hangsúlyos részét képzik a mindennapi kultúrának, fontos edukatív, ismeretterjesztő céllal is bírnak a produkcióik, a bábjáték során gyakran megjelenik a költészet és a hangszerjáték is.

Az előadók kifejezték elismerésüket a magyar bábjáték kultúrája iránt is, Lin Hung Hsien és Yeung Fai méltatták a hazai professzionalizmust és a közönség szerető érdeklődését, amit tapasztaltak.

Lin Hung Hsien hangsúlyozta, Tajvan rendkívül sokféle kultúrát hordoz magában, s ezek harmonikus együttélését a bábjáték során is szeretnék megjeleníteni, a mély gyökerekkel rendelkező örökséget ez által is tovább éltetni.

– A szabadság is fontos szempont az alkotásban. Alkothat valaki szokatlant, egészen meghökkentőt is. A lényeg, hogy szabadon fejezhessük ki a kreativitásunkat, s a produkciók egyéni értelmezésében is ez a szabadság jelenhessen meg, így kicsit a nézőkre is bízzuk, mit visznek magukkal a látottakból – mondta Yeung Fai.

A vendégek arról is meséltek, hogy Tajvanon, bár az ország területe apró, mégis rengeteg, több mint ezer kisebb-nagyobb bábos társulat működik.

– Úgy látjuk, a tajvani nemzeti színházi hagyomány egyértelműen a bábjáték, nálunk mindenhol találkozhatunk ilyen produkciókkal: az utcákon, de még a templomokban is – számoltak be a megkérdezett művészek.

Még látható a tajvani bábkiállítás

A Bóbita Bábszínházban még látható a tajvani bábokból álló kiállítás: a bemutatott darabok legtöbbje az 1700-as évek közepére nyúlik vissza, s több tajvani múzeum gyűjteményéből került Magyarországra és Pécsre, a közelmúltban zajlott Színházi Olimpia keretén belül.

A kiállítás október 14-ig lesz látható, 21-én 17.00 órai megnyitóval pedig követi ezt az új tárlat, amely állatos bábokat mutat majd be a Bóbita saját gyűjteményéből. A minden gyermek által ismert háziállatok mellett távolabbi kontinensek lakói is megjelennek majd. A program a pécsi állatkerttel való együttműködés egyik első lépését is jelenti.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!