Jönnek a dinók

2023.11.30. 16:20

A könyvtár már be is költözik a Komlóverzumba

Komlóverzum Látogatóközpont, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény – rövidítve Komlóverzum: ez a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény hivatalos neve jövő év januárjától, a képviselő-testület szerdai döntése értelmében.

Wald Kata

Képünk illusztráció

Fotó: Nagy Balazs

– A kisgyermekes családokon át, a fiatal generáción keresztül, az idősebb korosztályt is megszólító új látogatóközpontot a tervek szerint jövő tavasszal, a húsvét előtti héten,  az iskolai tavaszi szünethez kapcsolódva nyitják meg a nagyközönség számára – tájékoztatta lapunkat Polics József, Komló polgármestere. 

Két kivitelező dolgozik még az épületben: a bútorok beépítésének határideje ez év vége, az installációknak pedig jövő év február elejéig kell elkészülniük, utána indulhat az egy hónapos próbaüzem.

A könyvtár azonban már a jövő héten megkezdi a visszaköltözést, ezért december 7. és 2024. január 2. között zárva tart az intézmény, majd január 3-án már a megszokott, ám teljesen megújult helyen nyitja meg kapuit. Aki az épületnek ebbe a szárnyába belép, január első napjaiban már ízelítőt kaphat abból, hogy milyen dizájn mentén alakították ki a látogatóközpont egészét. 

A város kulturális és turisztikai életében kiemelkedő jelentőséggel bíró beruházás egyike annak a négy projektnek, amelyek megvalósítására 2020. novemberében összesen mintegy 3,5 milliárdos kormányzati forrást kapott Komló. A komplexumban a település egyedülállóságát erősítve, részletesen bemutatják majd a különböző földtörténeti korokat, az akkor élt állat- és növényfajokat. Így többek közt a világszinten ismert Komlosaurus carbonis és élőhelye is látható lesz. Az épület eddig üresen álló tetőterében a Komló múltját jelentősen meghatározó bányászat és annak interaktív módon történő részletes bemutatása is teret kap. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában