Hiánypótló pécsi témák

2023.11.09. 17:00

Elstartolt a helyismereti konferencia a Tudásközpontban

Csütörtökön megkezdődött a mintegy negyven előadót felvonultató 8. Pécs-Baranya évszázadai című országos helyismereti konferencia a Tudásközpontban.

Balikó Gergely

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Matej Kastelic

A tanácskozás első napján négy szekcióban mintegy 20 eladást hallgathatott meg a közönség. Különösen hiánypótlóak voltak a nagyharsányi és a pellérdi római villák régészetéről, a 19. századi püspökök mecénási tevékenységéről, vagy éppen az 1920-es évek vagy éppen a Kádár-korszakbeli pécsi lakásviszonyok sajátosságairól szóló előadások.

Ismertetése szerint a második napon a közgyűjteményi szekció fő témája a digitalizáció, a digitális tartalomszolgáltatás és örökségvédelem. A nagyon kurrens kérdéskört olyan jelentős cégek és szervezetek szakemberei mutatják be, mint az Arcanum, a Qulto, a Fortepan, és természetesen az Országos Széchényi Könyvtár.

A tanácskozás érdekesebb előadásaiból többet is tervez bemutatni a következő lapszámainkban a Dunántúli Napló.

A pécsi várostörténeti kutatások egyik legfontosabb és legnívósabb fórumának hosszú időn át az Előadások Pécs történetéből című konferenciasorozat számított, amelyet 1993 óta évente szervezett a Pécs Története Alapítvány. 2016-ban a Csorba Győző Könyvtár karolta fel ismét a helyismereti kutatásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában