Kiállítás

2023.11.07. 18:50

Emléktáblát kap a világhírű építész Breuer Marcell

November 8-án, 18 órai kezdettel nyílik meg a Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 galériájában.

Mohay Réka

Forrás: pecsigaleriak.hu

A kiállítást Várkonyi György művészettörténész nyitja meg. 

A kiállításon Breuer legismertebb épületeinek makettjein, tervrajzain és fotódokumentumain kívül az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívumából, a Syracuse University Breuer-archívumából, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és bútordarabok is láthatók. A bútorok közül olyan ikonikus modellek is helyet kapnak a teremben, mint a Vaszilij-szék vagy a Breuer New york-i irodájának egykori berendezéséhez tartozó, 1954-es gránit íróasztal, az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének egyik kulcsdarabja.

A Janus Pannonius Múzeum birtokában található családi levelezése által családi -, magán és szakmai életébe is bepillanthatunk.

Ezt megelőzően, ugyanezen a napon 16 órakor adják át ünnepélyes keretek között a Dél-dunántúli Építész Kamara által állított Breuer Marcell emléktáblát is a pécsi Irgalmasok utcája 4. szám alatt.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában