Elismerés

2023.11.26. 15:40

Harmadszor adják át idén a Bertók László Költészeti Díjat

Mohay Réka

Bertók László

Harmadik alkalommal rendezik meg a Bertók László Költészeti Díj (BLKD) átadóját Pécsen, a Kodály Központban december 6-án, 18 órától. A Jelenkor és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában megvalósuló irodalmi díjátadó estre a belépés díjmentes, jegyek a Kodály Központ jegypénztárában személyesen, illetve online is igényelhetőek.

A Bertók László Költészeti Díjat 2021-ben alapította meg Bertók Attila, a költő fia és örököse a jelenkor folyóirattal közösen. Az első díjazott Parti Nagy Lajos lett, akit Tóth Krisztina követett.

Az elismerés megálmodói számára kezdetektől fontos volt a költészet mellett az egyéb művészeti ágak integrálása, így már ebben az évben a Pannon Filharmonikusok felkérésére Balogh Máté zeneszerző írt a díjátadóhoz zenei szignált. Ezt idén a szerző új művének ősbemutatója követi majd. Itt hangzik el először ugyanis a Bertókiáda című zenemű, amelyet Harcsa Veronika és Balogh Máté ad elő a közönség számára.

– Az idei év különlegessége, hogy a „nagydíj” mellett egy „kisdíjat” is odaítél a zsűri egy 37 évnél fiatalabb, ígéretes pályakezdést magáénak tudó költőnek. A szokatlan korhatárt Bertók László életrajza magyarázza: 37 éves volt, amikor az első önálló kötete megjelenhetett – írják a rendezvény szervezői a díjátadó idei részletei kapcsán.

A program december 6-án Bertók László-versvideókkal indul, melyeket Bartha Máté készített, ezt követi a fent említett zenemű ősbemutatója, melyeket Megyimórecz Ildikó és Körtesi András ének és zongora duója követ Franz Schubert művek tolmácsolásával.

A BLKD Kisdíj díjazottját Codău Annamária irodalomkritikus, szerkesztő méltatja. A díjazott köszönőbeszédét a Bertók-asszociációk 1. zenemű követi Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint előadásában. Az átadó második részét Balogh Máté Intradája nyitja meg a Pannon Filharmonikusok előadásában. A BLKD Nagydíj átadása során az elismerés ezévi címzettjét Takáts József eszme- és irodalomtörténész, kritikus, egyetemi oktató méltatja, majd a díjazottal Ágoston Zoltán, a Jelenkor irodalmi folyóirat főszerkesztője moderálásával beszélgetést is hallhat a közönség. Az ünnepélyes estet a Bertók-asszociációk második része zárja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában