Ünnepek után is maradjunk felelősségteljesek

2023.11.05. 15:22

Ne a kukában végezze a kifaragott tök!

Bár sokan nem szeretik, a Halloween beöltözős, vidám, cukorkagyűjtős ünnepe lassan, de biztosan megveti lábát megyénkben is. Magának az ünnepnek nincsenek gonosz vonatkozásai, hagyománya több kultúra ünnepeinek keveredéséből alakult ki.

Bama.hu

A köpönyeg.hu írta meg, hogy az, hogy valaki tart-e Halloweent vagy sem, teljesen egyéni döntés, de aki mellette dönt, az szinte biztosan farag tököt is, hiszen ez az ünnep egyik legjellemzőbb kelléke, sőt, szimbóluma is. A gyerekekkel kifaragott töklámpások pedig kifejezetten mutatós díszei lehetnek a kerteknek, teraszoknak.

Egy darabig legalábbis, mert a szépen kifaragott lámpások egy kis idő után elkezdenek összeesni, rohadni. Sokan - jóindulattól vezérelve - kiteszik ezeket az erdő szélére, hiszen a vadállatok megeszik majd a már kiszolgált lámpásokat. Ez azonban nagyon nem jó ötlet, a szakemberek külön kérik, ne tegyünk ilyet!  Ezeket a tököket egyes állatok - például a vaddisznók - valóban elfogyasztják, mások azonban megbetegedhetnek tőle. A tök nem része az erdei ökoszisztémának, vagyis nem való oda, arról nem is beszélve, hogy ha esetleg marad benne gyertyaviasz, ne adj’ Isten fém darabok a mécsesekből, az a tököt elfogyasztó állat halálához vezethet. A tök kerüljön a komposztba vagy a zöldhulladékos zsákba, így termőföld lesz belőle, amivel visszatér a természetbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!