Paolo Giordano: Tasmania

2023.12.26. 17:50

A feloldást csak az atombomba hozhatja el?

A ​prímszámok magánya sikerszerzőjétől – ezzel kezdődik minden ismertető, s teszi magasra a lécet azonnal. Megnyugtatunk mindenkit: a léc a helyén marad, átmegyünk fölötte, eléggé magabiztosan.

Bama.hu

Sokakat már a különleges borító meghódít

Paolo Giordano valóban nagyot gurított A primszámok magánya című könyvével, az a regény úgy volt egészen megrázó, hogy egyáltalán nem akart az lenni, úgy volt székbeszögező, hogy néha mintha semmi különleges nem történt volna, és úgy volt emlékezetes, hogy ha megkérdezik, miről is szól, jobbára csak vakarjuk a fejünket.

És akkor jön most a Tasmania, a legújabb regénye, amelynek hivatalos ismertetője minimum kecsegtető. Eszerint a regény főhőse egy érzékeny és kíváncsi fiatalember, aki mindig is megelégedett a természettudományos magyarázatokkal, most mégis megválaszolhatatlan kérdések özönével találja magát szemben. 

A házassága válságba került, és ahogy szétnéz maga körül, látja, hogy mindenki más is válságban van: tudóstársa, Novelli, aki túl idős és öntelt ahhoz, hogy eligazodjon a #metoo utáni világban; Karol, a pap, aki váratlanul szerelmes lesz; barátja, Giulio, aki éppen elveszíti a fiát. A regényben megidézett válság mégsem csupán egy házaspár vagy egy nemzedék, hanem az általunk ismert egész világ válsága, Tasmania pedig az a vágyott hely, ahol talán megmenekülhetünk. A regény főhőse abban keresi a menekülést, a maga Tasmaniáját, hogy könyvet ír az atombombáról. Küszködve halad, de nem adja fel. Egyfajta ördögűzés ez számára – mert az apokalipszis itt van bennünk, kétségbeesett küszködésünkben és a szív ellenőrizhetetlen mozgásaiban.

Hogy ez már önmagában is erős felütés, az egészen egyértelmű. De tegyünk még hozzá néhány közel-sem-apróságot. Az író továbbra is nagyon tudja, hogyan kell úgy fogalmazni, olyan visszafogottan, hogy folyamatos legyen a feszültség bennünk. A szálak nem tartanak szét, sőt, ahogy egyik véget ér, azonnal pörögni kezd a másik. A mostanság felkapott témák, mint például a cancel culture nagyon pontosan, egyáltalán nem elnagyoltan, és nem is lebutítva jelennek meg. A párbeszédek emberi nyeeven zajlanak, nem valami kierőszakolt finomkodással – és igazából sorolhatnánk még hosszan a pozitívumokat, de talán ennyi elég is. Fontos könyv, jó könyv – olyan, amire tényleg sokáig emlékezni fogunk. 

Paolo Giordano: Tasmania

Park Könyvkiadó, 2023.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában