MCC

2023.12.04. 17:30

Kárpátaljai fiatalok vették be Pécs városát a hétvégén

Az irodalom rejtelmeiben való elmerülés, zenés színházi élmények a Pécsi Nemzeti Színházban és barangolás a Zsolnay Negyed helytörténeti különlegességet őrző helyszínein  –  így zajlott a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében Pécsre látogató kárpátaljai fiatalok hétvégéje. A diákok Beregszászról érkeztek felfedezni az egyetemváros kincseit.

Mohay Réka

Forrás: MCC

Fotó: Cselinácz Mónika

Az MCC szervezésében 15 fiatal érkezett Beregszászból a pécsi képzési központba. A kárpátaljai településen hat éve van jelen a tehetséggondozó intézmény.  

A pécsi központ úgynevezett KP szombatot (az elnevezés a Középiskolás Programból ered) rendezett középiskolások számára a múlt hét végén, december 1-3. között. A diákok egy teljes napot az irodalom vizsgálatának szenteltek, előadások és workshopok során elmélyítve ismereteiket. Sor került interaktív irodalmi fantáziajátékra, drámafoglalkozásra, rendeztek vers és próza műhelyeket, valamint a minőségi újságírás gyakorlatát is megismerhették a tanulók.

MCC Pécs 2023.12.02. KP szombat
Fotó: Nagy Laura

Ezen a programon látta vendégül a pécsi képviselet a kárpátaljai diákokat, így magyar fiatalokkal közösen, az egész dél-dunántúli régióból és Győrből érkező diákokkal összesen hatvanan vettek részt a képzési hétvégén.

– Pénteken pécsi diákjaink megmutatták beregszászi társaiknak a felújítás és bővítés alatt álló Nemzeti Kaszinó épületét, mely a pécsi MCC képzési központja és kollégiuma lesz. Ezután megtekintettük vendégeinkkel a Pécsi Nemzeti Színház Chicago című zenés előadását.  A foglalkozások során többek között megalkották Petőfi Sándor 21. századi változatát, novellákat írtak, valamint saját színdarabot is rögtönöztek – számolt be az eseménydús hétvégéről Cselinácz Mónika Középiskolás Program Régiókoordinátor.

– A közös nyelv, a tudás megszerzése iránti vágy és a közösség ereje építik a nemzeti összetartozás érzését az MCC-ben – fogalmazott portálunknak az MCC pécsi vezetője, Erdei Krisztián.

– Az ilyen képzési alkalmak nem csak a tehetség kibontakoztatásában segítenek, tapasztalatok, élmények megosztása is erősíti az MCC-s közösséget. A háború Ukrajnában minden kárpátaljai magyar családot érint, az MCC mindent megtesz a gyermekek, fiatalok megsegítése, oktatása érdekében – hangsúlyozta a képviselet-vezető.

A kárpátaljai fiatalok, a helyi diáktársaik által kísérve a Pécsi Nemzeti Színház Chicago című musicaljét is megtekintették, emellett városnézésen vettek részt, kikapcsolódtak az adventi vásárban és megismerték a Zsolnay család történetet, illetve megcsodálhatták a porcelánmanufaktúra egyedi alkotásait.

– Az MCC most is várja gimnazista diákok jelentkezését középiskolás programjába, ahova egy kritikai esszé megírását követően lehet jelentkezni december végéig – tette hozzá Erdei Krisztián.

 

 

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában