Tu bisvát

2024.01.26. 17:50

A fák ünnepét ülték a zsidó hitközségben

Az elmúlt napokban, január 24-25-én ünnepelte szerte a világon a zsidóság a tu bisvát ünnepét, így természetesen a Pécsi Zsidó Hitközség sem feledkezett el ennek méltó, közösségi megüléséről.

Mohay Réka

Forrás: Pécsi Zsidó Hitközség

Mozgó ünnepnapról van szó, amely a holdnaptárhoz kötődik, így minden évben más napra esik, tavaly február elején ünnepelték. A vallási hagyomány szerint ez a fák újéve és a bevett szokás szerint számos olyan ízletes gyümölcsöt és magvat fogyasztanak, legfőképpen olyanokat, amelyek Izraelben is teremnek.

Így többek között diót, pisztáciát, mandulát, datolyát és gránátalmát kóstolhattak ezekben a napokban. Az idei ünnepen banán, mandarin és körte is került a tányérokra. Amint arról korábban a Pécsi Zsidó Hitközség vezetője, Goldmann Tamás portálunknak beszámolt, a tu bisvát az élet örömünnepét jelenti a zsidóság számára, amelyet a közös étkezés mellett szokás szerint imádság is kísér.

A zsidó hagyomány szerint, a Talmud tanúsága szerint ezen a napon dől el, hogy melyik fa az, amelyik ezután szépen fog fejlődni, növekedni, gazdag gyümölcsöt teremni, illetve melyek fognak elsorvad, vagy a viharos szél martalékává válni.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában