Szinglik a könyvespolcon

2024.01.21. 16:20

Két év után egy valóságshow-ban dobja barátnőjét egy férfi

A valóságshow sosem volt a kedvenc televíziós műfajom. Ugyan a kezdeti Való Világ még lekötött, de ezek az új keletű adások mindig kihoznak a béketűrésemből. Hogy miért is mondom most ezt? Azért, mert a Maxim Könyvkiadó jóvoltából megjelent Szinglik a polcon – Helly Acton regénye – című kötet helyszíne egy valóságshow.

Czeczon Enikő

Fotó: Shutterstock

Voltak kétségeim a könyvet illetően, de ennél nem is csalódhattam volna nagyobbat, és mindezt pozitív értelemben mondom. Féltem, hogy ez az egész valóságshow dolog átmegy felesleges drámákba, hisztikbe, veszekedésekbe, akár még verekedésbe is, hiszen ezek vannak mostanában ezekben a műsorokban. De ilyenek nincsenek benne, viszont komoly témák annál inkább: nőgyűlölet, rasszizmus, elnyomás, gyerekvállalás, karrier, önmegtalálás és még sorolhatnám. Sokan azt mondanák, hogy ez a könyv nőknek íródott, és lehet, viszont férfiaknak is ajánlanám elolvasásra, bár biztos vagyok benne, hogy nem mindenkinek nyerné el a tetszését.

A történet elején megismerkedünk Amyvel, aki teljesen bizonyos abban, hogy a párja, Jamie végre meg fogja kérni a kezét azon a titkos álomnyaraláson, amire épp útnak indulnak, de ekkorát nem is tévedhetett volna. Jamie szó szerint bedobta őt a mély vízbe, Anglia legújabb műsorába, aminek tetejében még nyilvánosan, a televízió közönsége előtt dobja is. Amy mellé még érkezik öt másik nő, akik ugyanolyan frusztráltak, mint ő, és mindegyiküket más és más miatt dobták párjaik, férjeik ebbe a show-ba. 

Ezeknek a nőknek egy sor megalázó feladatot kell teljesíteniük, hogy elnyerjék az Igazi címet, és az egymillió fontos főnyereményt. 

A bent ragadt nők számára azonban ez az egész nem a pénzről szól, hanem önmagukról. Ez a nem várt helyzet sok mindenre felnyitja a szemüket, és nem pont arra, amit a műsor el akar érni. 

Az a jó ebben a kötetben, hogy minden női karakternek más-más problémával kell szembenéznie. És nem csak Amyről szól a kötet, hiába ő a főszereplőnk. Ugyan az ő gondolatait ismerjük meg mélyebben, de azért a többiekről is kapunk részleteket, és a kezdetben legunszimpatikusabb személyt is megkedveljük, és már nem ráznánk meg alaposan, hogy ébredj már fel ebből az általad felépített téves álomvilágból. 

Jó volt olyan karakterről olvasni a könyvben, aki tényleg halad az egyik pontból a másikba, és pozitív irányban képes fejlődni. Felnyitja a szemét, felismeri hibáit, és tényleg kezd tenni valamit az életéért, és nem ragad bele egy olyan helyzetbe, amit csak azért érez helyesnek, mert azt látja a közösségi oldalakon, hogy az az elvárás. 

A könyv igyekszik felnyitni a szemeket arra, hogy senkinek sem kell megfelelnie a társadalmi elvárásoknak. Hányan vannak, akik úgy gondolják, hogy csak akkor lehetnek teljesen, önfeledten boldogok, hogyha megfelelnek barátaik, családtagjaik elvárásainak? Ez a kötet segít abban, még ha nem is ez lesz a fő lökés, hogy elinduljunk azon az úton, amely az önmagunkhoz való szeretet felé halad, mert a boldog élet egyik legfontosabb eleme, hogy szeressük önmagunkat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában