Különleges koncert

2024.01.27. 10:01

Négy mester visz el ma minket egy különleges kalandra

Különleges koncert lesz ma este a pécsi Kodály Központban – mi legalábbis nem nagyon emlékszünk olyanra, hogy Verdi, Kodály és Paganini is egyszerre kerül színpadra.

Kezdjük akkor a műsorral: Verdi: A végzet hatalma – Nyitány, Paganini: I. hegedűverseny, Op. 6, Saygun: V. szimfónia, Kodály: Galántai táncok. 
Ha ezeket most egy pillanatra elképzeljük egymás után... Hát, azért lehetnek félelmeink. Elsősorban azért, mert a harmónia mintha nem az első szó lenne, ami beugrik az ilyetén társítások kapcsán. 

De nem is tévedhetnénk nagyobbat. Ahogy a hivatalos leírás fogalmaz: „Négy híresség négy olyan műve, melyek szerzőjük pályájának csúcsán születtek. Mindegyikük reprezentálja azt, amiért alkotójukat rajongással vette körül a világ. Verdi a 19. századi olasz opera fejedelme, sztárja és hőse, Paganini a virtuóz zseni kultuszának megteremtője, akit nemcsak a hegedűsök néztek ámulattal, de a zongorista Liszt is példaként tekintett rá. Ahmet Adnan Saygun Bartók Béla török barátja, aki Kodályhoz hasonlóan egész országa zenei életét igyekezett megszervezni és nyugaton is elismert szerzőnek számított, Kodály Galántai táncait pedig nem lehet nem szeretni.”

Úgyhogy legyen bennünk bizodalom – emlékezetes este vár ránk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában