Idén is műsoron a komédia

2024.01.11. 14:00

Végső soron a barátság erejéről is szól a Furcsa pár című előadás

Október közepén mutatta be a Pécsi Nemzeti Színház a Furcsa pár című vígjátékot, mely januárban, illetve februárban továbbra is műsoron lesz.

Mohay Réka

Fotó: Kis Kata Linda

Az eredeti darabot Neil Simon írta, aki a filmadaptáció forgatókönyvét is jegyzi. A film két főszereplője, Walter Matthau és Jack Lemmon alakításai világszerte híressé tették a művet, amely évtizedek óta része a színházak repertoárjának. 
A Pécsi Nemzeti Színház Bagó Bertalan rendezésében 2023 októberében mutatta be a Nagyszínházban a vígjátékot. Bagó Bertalan, a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeti vezetője már több produkcióban működött együtt a pécsi társulattal, korábban a Teljesen idegeneket rendezte itt meg. 

Az előadásban Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven alakítja Felix Ungert és Oscar Madisont, a két barátot, akiket feleségeik elhagytak, s az ezt láthatóan rosszabbul viselő Felix számára barátja felajánlja, hogy költözzön hozzá. Az előadásban Lipics Zsolt könnyedséggel jeleníti meg Felix Ungert, akit a fájdalom és az abszurd humor keresztmetszetében formál meg. Vidákovics Szláven pedig Oscar Madison karakterét mutatja be úgy, mint aki a barátja segítségére kíván sietni, ám eközben saját életében is nehézségekkel küzd. 

A főszereplők párosát kiegészítik kártyapartnereik, Tóth András Ernő, Katona Levente, Takaró Kristóf, Urbán Tibor, valamint két hölgy, akiket karikaturisztikus humorral formál meg Stubendek Katalin és Bocskai Virág. 

A kétfelvonásos előadásban alkalmazott jelmezek és díszlet megfelelően egyszerűek, mégis találóak. Vereckei Rita, a dísz­let- és jelmeztervező a karakterek személyiségét és a történet hangulatát is ábrázolja. A jelmezek és a díszlet könnyed eleganciája hozzájárulnak a darab hangulatához, az 1900-as évek második felének Amerikáját idézve. 

Érdemes kiemelni a Furcsa pár által bemutatott történetet az olyan humoros férfi-duók kontextusában, amelyek időről időre népszerűvé váltak a filmes és színházi történelemben. Ezek a párosok, például Stan és Pan, Abbott és Costello, vagy éppen Terence Hill és Bud Spencer, az évtizedek során bebizonyították, hogy az ellentétekkel tűzdelt férfi barátságok dinamikája a közönség számára is megkapó lehet. 

A Pécsi Nemzeti Színház Furcsa pár komédiája könnyed szórakozást, nevettető pillanatokat ígér, s végső soron arról is mesél, hogy az igazi barát valóban a bajban ismerszik meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában