Pálinkaversenyt is rendeztek

2024.02.10. 17:22

Ázsiai hagymás vér is a tányérunkra került az Ormánsági Fehérhurka Fesztiválon (galéria és videó)

Senki sem maradt éhes, aki szombaton Sellyén járt. Itt rendezték meg ugyanis a 14. Ormánsági Fehérhurka Fesztivált. A finomságokat mi is megkóstoltuk.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

Szombat dél körül, amint elhagytuk a Sellye táblát és közeledtünk a városközpont felé már tudtuk, hogy itt most minden az Ormánsági Fehérhurka Fesztivál körül forog. Egyre gyakrabban jöttek velünk szembe emberek szatyrokkal a kezükben, mely kolbásszal, hurkával volt tele. A Kistermelői Piacra érve már az illatok és látvány is magukért beszéltek.

Nyolc csapat mérettette meg magát az immár 14. alkalommal életre hívott rendezvényen. A regisztráció már reggel 8 órakor elindult majd kezdődhetett is a sertés versenyszerű feldolgozása. A népszerű főzőműsorokból ismert séf, Kovács Lázár volt a rendezvény társszervezője. Ott serénykedett az egyik asztalnál és Nagy Attila polgármester segítségével töltötte meg a látogatók tányérjait finomságokkal. Volt itt ázsiai hagymás vér, olasz majonézes májas hurka, csípős kentucky kolbász is, hogy csak a legkülönlegesebbeket említsük. Az ízekre nem volt panasz, mi többek között a marócsai csapat fehérhurkáját kóstoltuk meg, igen ízletes volt.

Aztán 13 óra környékére az összes csapat elkészült a sertés feldolgozásával, töltéssel, sütéssel, kezdődhetett a zsűrizés. A fehérhurka, véres hurka, kolbász és a terített asztalok bírálása után nem sokkal következett az eredményhirdetés. Egy biztos, minden csapat kitett magáért.

A rendezvényen az erdélyi társtelepülés, Nyárádselye is képviseltette magát egy csapattal, az ő asztaluknál finom sajtokat is lehetett kóstolni. A rendezvényt böllér bállal zárják majd szombat este a volt iskolai ebédlőben, melyen a nyárádselyéről érkező Csillag zenekar fog zenélni, tombola is lesz.

A szervezők az idei évre készültek egy újdonsággal is, mely az Ormánság Tallér nevet viselte. Ennek segítségével a résztvevő csapatok vissza tudják nyerni a nevezési díjat. Ezt a látogatók egy standon, a helyszín tudták megvásárolni és ezzel a tallérral tudtak mintegy kóstolójegyként fizetni az ételért a csapatoknál. A rendezvény végén pedig a csapatok ahány tallért összegyűjtöttek annyinak visszakapják az árát. A kezdeményezés szerintünk igen jó ötlet, egy tallérért ugyanis egy jó nagy adag disznóságot és köretet is lehetett kapni, egy ember bőven jól is lakott ezzel a mennyiségű étellel.

A fesztivállal egy időben rendezték meg a 10. Ormánsági Pálinkaversenyt is, melynek eredményhirdetése is a rendezvényen volt. A beérkezett mintákból kóstolásra is lehetőség volt, mint kérdésünkre többen is elmondták, erős volt a mezőny, igazán minőségi, zamatos pálinkát neveztek be a versenybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában