Dokumentumértékű fotókkal

2024.02.13. 15:40

Kötet jelent meg a Bokor Béla alapítványának több mint 30 évéről

Kell egy kapu címmel több száz dokumentumértékű fotóval illusztrált, csaknem 420 oldalas vaskos kötet foglalja össze a pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány működésének több mint harminc évét. A könyv szerzői Bokor Béla kuratóriumi elnök és Minorics Tünde egyetemi oktató. A határokon átívelő közös kulturális értékek szerepét évtizedek óta hangsúlyozza az alapítvány programjaival.

Balikó Gergely

Bokor Béla a Dunántúli Naplónak elmondta, hogy a kötetben a Kárpát-medencei barátaik, a többi között a Felvidékről, Horvátországból, a Muravidékről, a Vajdaságból és Erdélyből is megírták saját véleményüket a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány munkásságáról.

Bokor Béla, Határokon Túli Magyarságért Alapítvány
Bokor Béla, Határokon Túli Magyarságért Alapítvány
Fotó: T. L.

A pécsi belvárosban a Pannon Magyar Ház néven közösségi teret és egyben szellemi-szakmai szolgáltatóházat üzemeltető alapítvány 1992-ben alakult és az elmúlt három évtizedben a Kárpát-medencében élő magyarság szervezetei, egyesületei, alkotó és kulturális közösségei számára jól bevált kultúra- és közösségszervező bázisává vált.

A kötetben harminc év harminc fesztiváljáról, az alapítvány rendezvényeiről, az általuk szervezett konferenciákról és fórumokról, tudományos-ismeretterjesztő előadásokról, hazai és külhoni kiállításokról olvashatnak az érdeklődők. A könyv szerzői külön fejezetet szenteltek a kiemelt programoknak: az erről szóló fejezetben a többi között a Kárpát-medence szakrális tereiről, illetve a Táj és Ház elnevezésű projektről olvashatnak az érdeklődők Minorics Tünde tollából.

Ugyancsak nagyobb terjedelemben foglalkozik a jubileumi év programjaival a kiadvány, amelyet Bokor Béla a jövőnek szóló gondolatai zárnak. Ezzel kapcsolatban a kuratóriumi elnök hangsúlyozta, hogy az alapítvány a nyelvi kultúra ápolását, a közösségi kultúra értékeinek megőrzését, az értékmentést és -felmutatást továbbra is vinni szeretné.

Az alapítvány a Kárpát-medencei magyarság együvé tartozásának érzése mellett azt is segítette, hogy a határon túli magyarok stabil élethelyzet-sorozatot teremtsenek.

A kötethez, amelyet az alapítvány partnereinek és igény esetén munkásságuk irént érdeklődők számára is biztosít, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke írt köszöntőt. 

A határokon túli fiataloknak Baranyában is rendszeresen szerveznek programokat

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában