Dráma a szobában

2024.02.11. 15:40

Vitaszínház a mohácsi vész félreértett hőséről: II. Lajos újra műsoron az Escagóban

Gondolatébresztő vitaszínházi előadásra invitálják a 14 év feletti fiatalokat és felnőtteket az Escargo szobaszínház és gasztrotérbe február 16-án 19 órakor.

Mohay Réka

Forrás: Escargo

A Szabó Zsolt főszereplésével megvalósított monodráma, mely a mohácsi vész során fiatalon tragikusan odaveszett magyar király sorsát dolgozza fel modern eszközök segítségével, két éve debütált. A Komlóczi Zoltán által rendezett előadás II. Lajos király személyes tragédiáját és történetét állítja a középpontba. A darabot valós források alapján alkották, ezt a mohácsi csatát kutató dr. Varga Szabolcs Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett történész közreműködése, a szövegkönyv megírásában való részvétele garantálja. A hétköznapi fiú bőrébe bújtatott Lajos eredeti szövegeket is tolmácsol.

– Rendhagyó színházi estére invitáljuk nézőinket, melyen részt vesz dr. Varga Szabolcs, a mohácsi csata szakértője. A közönséggel közösen vizsgáljuk II. Lajos életét, cselekedeteit és döntésit. Kíváncsiak vagyunk az Önök gondolataira és legfőképpen a véleményükre. Legyenek pár órára a király segítői, tanácsosai. Vitaszínházi estünkön a résztvevők, a saját álláspontjuk szerint foglalhatnak állást, ez viszont a vita során többször is változhat. Megidézzük a közönséggel az 1526. évi mohácsi csatát megelőző napokat és a király dilemmáját, analógiát teremtve a vezetés és ember dimenziója között. Megmaradthat a szó nemes értelmében „embernek” egy országot irányító uralkodó? Van -e jogunk ítélkezni II. Lajos felett?

 – ilyen gondolatok és kérdések mentén fűzik a készítők az előadást, amelyet követően vitára hívják a közönséget.

– Nagy hatást gyakorolt rám a szerep. Korábban nem volt sok kapcsolódási pontom Lajoshoz, a történelmi háttér megismerése során azonban sok újat megtudtam az uralkodó személyéről és a mohácsi eseményekről. Lenyűgözött, mennyire izgalmas és szövevényes a történet. Rájöttem, hogy Lajos egy tragédia hőse volt, óriásit nőtt a szememben, nagyon megszerettem a személyét. A darab fontos üzenete, hogy akkor válunk felnőtté, amikor képesek vagyunk a nehéz helyzetekben is döntést hozni, s felelősséget vállalni a következményekért – nyilatkozta korábban lapunknak II. Lajos szerepe kapcsán Szabó Zsolt. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában