néptánc

2018.08.17. 17:30

Jó hangulatot varázsolnak Mohácsra az érkező táncosok

Repül az idő, 1996-ban rendezték meg az első Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivált a városban, csütörtökön pedig már a huszonkettedik vette kezdetét. Helyi és környékbeli együttesek mellett külföldi csoportok is bemutatják műsorukat a mohácsiaknak ezekben a napokban.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

A kezdet kezdetén azért hozták létre a fesztivált a szervezők, hogy a mohácsi néptáncegyütteseknek színvonalas lehetőséget teremtsenek a fellépésre, aztán később, az évek során olyannyira népszerűvé vált a rendezvény, hogy fokozatosan bővítették a programokat. Szerencsére nemcsak a közönség érdeklődése töretlen, a táncosok számára is komoly rangot jelent a részvétel, így egyre nívósabb produkciókat láthatnak a mohácsiak és a máshonnan érkező vendégek.

Az immár huszonkettedik néptáncfesztiválon az együttesek a művészeti iskola szabadtéri színpadán mutatják be műsorukat, minden nap este nyolc órától. Mint megtudtuk, ha elromlana az idő, az intézmény nagytermében tartják a rendezvényeket.

A program csütörtökön a Zora Táncegyüttes jubileumi estjével indult, megalakulásuk kerek harmincadik évfordulója alkalmából. Pénteken, szombaton és vasárnap a helyi, illetve környékbeli tánccsoportok mellett külföldi együttesek lépnek színpadra. Naponta négy-öt tánccsoport mutatkozik be, majd a hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án, hétfőn rendezik a gálaműsort.

Péntektől vasárnapig a művészeti iskola nagytermében fesztiválklub és táncház várja este tíz órától az érdeklődőket, ahol akár „műhelytitkokat” is elleshetünk a táncosoktól.

Hétfőn a tánccsoportok felvonulása után a Széchenyi téren a főtéri parádét 19:15-tól láthatjuk, majd a fesztiválgála a szabadtéri színpadon este nyolc órakor kezdődik (rossz idő esetén a moziban).

Őket láthatjuk még a mohácsi fesztivál fellépői között a napokban

Pénteken 20 órától: Zespół Pieśni i Tańca „Siemianowice” néptánccsoport (Lengyelország), Sátorhelyi Folkműhely, Ivan Kapistran Adamovič Čepin tánccsoport (Horvátország). Szombaton 20 órától: Shivam Nrutya Cultural Academy (India), Zora Táncegyüttes, Hosszúhetényi Népi Együttes. Vasárnap 20 órától: Folk Dance Group of Konstantinoupolitika-Pilea (Görögország), Erin Írtánc-társulat (Budapest), Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház (Pécs), „Mohács” Nemzetiségi Néptáncegyüttes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában